Uzimanje dodataka prehrani može nanijeti štetu vašem zdravlju, tvrdi znanost

Foto: 123RF

UZIMANJE raznih dodataka prehrani neće vam pomoći da poživite dulje, zapravo može vam odmoći u tome, prenosi The Sun rezultate jednog istraživanja objavljenog u Annals of Internal Medicine.

Istraživanje je također pokazalo da su vitamini nešto popularniji među ženama, uzima ih 54 posto žena i 46 posto muškaraca, a većinom su to osobe s višim stupnjem obrazovanja i višim prihodima.

Uz tako masovnu potrošnju, u istraživanju se navodi kako su znanstvenici sve sigurniji da uzimanje vitamina nema nikakav učinak u sprječavanju smrti ili bolesti u općoj populaciji. 

Isto vrijedi i za razne dodatke prehrani za koje se misli da su korisni, pa se tako navodi da multivitamini ne smanjuju rizik obolijevanja od raka ili kardiovaskularnih bolesti, što su potvrdile razne studije u kojima su jednoj grupi ispitanika davani vitamini, a drugoj placebo te nisu nađeni dokazi da antioksidansi štite od karcinoma.

"Hrana je najbolji put da naše tijelo dobije vitamine i minerale za optimalnu funkciju stanica, iako se sve njih ne može dobiti u svakom obroku. Zato jedite što raznolikiju hranu, uzgojenu organski bez pesticida i hormona, svoje obroke sami kuhajte i ne jedite vani jer će vam u protivnom ipak trebati multivitamini", kazao je dr. Mickey Barber.

No istraživanje je pokazalo da adekvatna konzumacija vitamina A i K, kao i magnezija i cinka, smanjuje rizik od smrti, ali taj se nalaz primjenjuje samo na hranjive tvari u hrani, a ne na dodatke prehrani.

Osim toga, dokazano je da nepotrebna konzumacija dodataka vitamina D u onih pojedinaca koji nisu imali nedostatak vitamina, može povećati rizik od smrti od bilo kojeg uzroka.

 

Pročitajte više