Većina odraslih ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

IAKO se voće i povrće smatra ključnim dijelom zdrave prehrane, većina odraslih u SAD-u ne konzumira ga dovoljno, otkriva izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Utvrđeno je da samo 12 posto odraslih konzumira jednu i pol do dvije šalice voća dnevno, količinu koju preporučuju smjernice o prehrani. Još manje, samo 10 posto, jede preporučene dvije do tri šalice povrća dnevno.

Ljudi stariji od 50 godina češće redovito konzumiraju povrće nego mlađi, a muškarci jedu manje voća ili povrća od žena. Izvješće je također pokazalo da je konzumacija voća i povrća manje uobičajena među osobama s niskim i srednjim dohotkom nego među onima s višim prihodima.

Prehrana bogata voćem i povrćem, općenito prepuna vitamina i minerala, s malo kalorija i bogata vlaknima, nudi niz prednosti. To uključuje podršku imunološkoj funkciji i prevenciju kroničnih bolesti, prema CDC-ju.

Istraživanje je pokazalo da uključivanje adekvatne količine voća i povrća u prehranu može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, pomoći probavi i održavanju tjelesne težine pod kontrolom, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa te zaštititi od određenih vrsta raka, navodi Harvard School of Public Health.

Kako biste prednostima konzumacije voća i povrća dodali prednosti za mentalno zdravlje, razmislite o uzgoju vlastitih proizvoda. Istraživanja su pokazala da vrtlarstvo može poboljšati raspoloženje, smanjiti tjeskobu i povećati samopoštovanje, piše The Washington Post.

Pročitajte više