VIDEO HIIT je popularan u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Provjerili smo zašto

Screenshot/Video: Sanja Padjen

HIIT treninzi, odnosno treninzi visokog intenziteta, zaludili su svijet. Iz dana u dan imaju sve više sljedbenika, iz nekoliko razloga. Prvo, u kraćem roku daju rezultate. Naime, vježbe u sklopu HIIT treninga traju 30-ak sekundi, intenzivne su i dobro će vas oznojiti zbog čega ćete trošiti više kalorija, čak i nakon završetka treninga.

Drugo, HIIT možete izvoditi individualno ili u grupi, ali traje kraće, 20 do 30 minuta, pa je omiljen odabir mladih zaposlenih osoba koje imaju pretrpan raspored. Međutim, namijenjen je svima, bez obzira na formu.

Ovaj trening obuhvaća sve mišiće u tijelu, a poboljšava krvni tlak i kardiovaskularno zdravlje te pomaže kod prevencije dijabetesa. 

Svratili smo u OrlandoFit kako bismo na licu mjesta provjerili kako izgleda jedan takav trening, odnosno je li zahtjevan koliko se govori.

U HIIT zoni nas je dočekao trener David Siljan. Odmah smo se bacili na posao pa nam je pokazao nekoliko vježbi koje su tipične za jedan HIIT trening.

1. Jednoručno povlačenje u poziciji planka

"Vježba za aktivaciju stabilizatora trupa. Izvodi se u pravilnoj poziciji planka (ravna crta kroz zglob gležnja, kuka i ramena) uz naizmjenično povlačenje bučice koje zahtijeva dodatnu stabilnost (kukove probati zadržati u istoj poziciji tijekom cijele kretnje)."

2. Battle rope

"Aktivacija mišića ruku i ramenog pojasa te stabilizatora trupa, dok dodatni mini band povećava razinu aktivacije mišića ramenog pojasa. Ravna leđa, glava u produžetku te pogled u bazu užeta za trening."

3. Landmine potisak

"Dominantno uključuje mišiće ramenog pojasa dok je potrebna aktivacija stabilizatora trupa i koordiniran rad cijelog tijela. Zauzmite dijagonalni stav i držite leđa ravno."

4. Thrusteri s girjama 

"Aktivacija mišića nogu, kuka, ramenog pojasa te stabilizatora trupa. Ravna leđa, čučanj do ugodne dubine s kontroliranim spuštanjem dok je girja prislonjena na vanjsku stranu šake."

5. Swiss Ball Hamstring Curl 

"Aktivacija mišića stražnjeg lanca (zadnje loža, gluteus). Pete postaviti na vrh (sredinu) lopte te spriječiti propadanje kukova."

6. Airbike

"Vježba za energetski kapacitet, izdržljivost i snagu muskulature cijelog tijela. Važno je čvrsto držati trup."

7. Dinamični plank na pilates lopti

"Aktivacija mišića stabilizatora trupa i ramenog pojasa. Zauzmite pravilnu poziciju planka (crta kroz zglob gležnja, kuka i ramena), te radite kontrolirane i spore pokrete."

S obzirom na to da je ovakav trening dinamičan i zabavan, a brzo daje rezultate, sasvim je jasno zbog čega ga svi obožavaju. Povoljni učinci koje HIIT ima na zdravlje dodatni su plus, a rizik od ozljeda je minimalan sve dok trenirate uz stručne osobe i pridržavate se njihovih savjeta.

Pročitajte više