Visok kolesterol može dovesti do pojave gangrene, a ovo su simptomi

Foto: Shutterstock

VISOKE razine kolesterola u krvi mogu pridonijeti srčanim problemima, uključujući srčane udare i visoki krvni tlak. Međutim, jedno od stanja koja se mogu razviti uslijed visokog kolesterola je i gangrena.

Visok kolesterol može dovesti i do nakupljanja nekih drugih naslaga na stijenkama arterija, a te naslage mogu smanjiti protok krvi, što može uzrokovati komplikacije uključujući bol u različitim dijelovima tijela.

Ponekad će se pacijenti s visokom razinom kolesterola žaliti na bolove u tijelu koji uvelike utječu na njihov život. Bolest perifernih arterija može nastati nakupljanjem plaka (masti i kolesterola) u arterijama na rukama ili nogama.

Radi se o dugotrajnoj bolesti

Ako se vaše arterije suze ili začepe plakom ili krvnim ugrušcima, krv ne može prodrijeti do organa i drugih tkiva. To uzrokuje oštećenja i naposljetku gangrenu. Kako bolest perifernih arterija napreduje, bol se može pojaviti čak i kada ste u mirovanju ili kada ležite, a ponekad može biti i toliko intenzivna da vam remeti san.

Ako primijetite da se boja važe kože mijenja, primjerice da postaje plava ili blijedi, to bi mogao biti znak ovog stanja, dok je krhkost ili spor rast noktiju također jedan od simptoma.

Prvi korak u snižavanju razine kolesterola je održavanje zdrave, uravnotežene prehrane. "Možete zamijeniti hranu koja sadrži zasićene masnoće za voće, povrće i žitarice od cjelovitog zrna. To će također pomoći u sprječavanju vraćanja visokog kolesterola. Druge promjene načina života, kao što su redovita tjelovježba i odvikavanje od pušenja, također mogu napraviti veliku razliku", tvrde liječnici.

Pročitajte više