Vježbe za početnike s TRX trakom

Foto: 123rf

PUNO smo već puta napomenuli iznimnu učinkovitost jedne od najjednostavnijih i najpopularnijih fitness sprava - TRX trake s kojima je moguće napraviti doslovno nezamislivo. 

Početnici i oni koji baš nisu čest gost teretana vjerojatno ih još uvijek samo promatraju, ne znajući točno kako s njima vježbati, no stručnjaci zaista često znaju istaknuti kako kada ih jednom probaju mnogi više ne biraju ništa drugo. Ili im je TRX trening barem jedan obavezni trening u tjednu. 

>>>Ovaj TRX trening stvarno morate probati<<<

Tome se, s obzirom na brojne mogućnosti ni ne čudimo, no da bi one koji ih još nisu probali malo pobliže upoznali s TRX rutinom danas donosimo šest osnovnih, bazičnih vježbi koji s kojim svaki početnik i rekreativac može odraditi barem dio treninga. Posebno ako ste jedan od onih koji trening odrađuju na spravama i s utezima, jer istina je zapravo ovakva - za dobar trening snage ponekad vam ne treba ništa drugo do težine vašeg tijela i opterećenja koji s TRX trakama doslovno mijenjate promjenom svake poze i kuta iz kojeg vježbate te tako dopirete i do onih mišića koji inače miruju u klasičnom treningu. 

Za dobar početnički trening i prvo upoznavanja rada s trakom odabrali smo pet zaista bazičnih vježbi. Svaku od njih radite 30-45 sekundi, a potom oko 20 sekundi odmarajte do nove vježbe. 

S vježbama nemojte žuriti, nađite dobro uporište, kontrolirajte svoje pokrete i znajte da kada su trake u pitanju - sporije izvođenje uvijek je bolja varijanta od čistog "pumpanja". 


1. TRX čučanj na jednoj nozi 

2.  TRX Y fly

3. TRX Atomic Pike 

4. TRX Power Pull 

5. TRX sklek 

No, prije početka treninga svakako se ipak raspitajte kod trenera na koji način izvoditi koju vježbu, na što sve trebate obratiti pozornost te zamoliti da vam popravi pokrete kako biste ih naučili izvoditi pravilno i tek tada nadograđivati svoje znanje i iskustvao na TRX-u. 

Jer nećete požaliti. 

 

Pročitajte više