Voda ipak nije najhidratantnije piće, kaže studija

Foto: 123RF

HIDRATACIJA je vrlo važna, ali ako zato ispijate litre i litre vode, znanstvenici imaju loše vijesti. Kažu da voda nije najhidratantnije piće, već mlijeko.

Istraživanje sa škotskog sveučilišta St. Andrews proučavalo je razna pića kako bi se otkrilo koje je najhidratantnije, odnosno za čime posegnuti ako želite utažiti žeđ.

Iako je dokazano da obična voda izvrsno hidrira, znanstvenici kažu da joj nedostaje nekoliko ključnih sastojaka kako bi bila potpuno djelotvorna za ljudsko tijelo. To su masti, sol i šećer. 

"Kad pijemo vodu, ona se gotovo odmah isprazni iz želuca i apsorbira u krvotok. Uglavnom mokrimo samo višak tekućine", pojasnio je za CNN autor studije Ronald Maughan.

Za razliku od vode, mlijeko je puno hranjivije. Sadržaj mliječne masti, proteina, soli i šećera omogućuje sporiju apsorpciju vode, što zapravo osigurava dugotrajnu hidrataciju.

"Ova studija potvrđuje ono što dugo znamo. Elektroliti, poput natrija i kalija, doprinose boljoj hidrataciji, dok kalorije u napitcima rezultiraju sporijim pražnjenjem želuca, a samim time i sporijim otpuštanjem mokraće", pojasnila je dijetetičarka Melissa Majumdar.

Istraživački tim je, praćenjem urina 72 zdrava i fizički aktivna muškarca u dobi od 18 do 35 godina, uspio rangirati 13 različitih napitaka. Obrano mlijeko je na prvom mjestu, a iza njega napitci s elektrolitima. Zatim su na popisu punomasno mlijeko, sok od naranče, soda, dijetalna soda, ledeni čaj, čaj, sportska pića, negazirana voda, gazirana voda, lager pivo i na kraju kava.

Pročitajte više