Volite sir? Evo što njegova konzumacija čini vašem struku

Foto: Shutterstock

SIR je svestrana namirnica. Može se jesti sam, uz tjesteninu, sendvič, salate, a može biti i dio omleta. On ima i dobru i lošu reputaciju što se tiče utjecaja na zdravlje, a ako pokušavate smršavjeti, možda vas zanima što bi mogao učiniti vašem struku.

"Sir može biti dobar ili loš za vaš struk, ovisno o tome kako ga uključite u prehranu", kaže dijetetičarka Lisa Young. 

Kada govorimo o pozitivnim stranama, sir pruža proteine i pomaže pri mršavljenju.

"Sir je dobar izvor proteina koji pomaže da ostanete siti. Ako pazite na težinu, djelomično obrani sirevi su najbolji izbor", pojašnjava Young za Eat This.

Protein se probavlja dulje od ugljikohidrata pa se dulje zadržava u želucu, zbog čega suzbija glad. To vam može pomoći da ne posežete za nezdravim grickalicama ili se prejedete tijekom sljedećeg obroka, što su dva čimbenika koji mogu dovesti do debljanja.

Ako tražite sir bogat proteinima, probajte nemasni svježi sir. Jedna šalica tog sira sadrži 24 grama proteina. Odličan je izbor za doručak ili međuobrok tijekom dana. Među djelomično obranim sirevima izdvaja se mozzarella, koja sadrži oko 20 grama proteina po šalici.

Previše sira može izazvati suprotan učinak

Kalorije koje unosite sirom mogu se brzo nagomilati pa treba paziti na veličinu porcije. Prema Young, sir može pridonijeti debljanju kada ga bezumno režete i jedete krišku po krišku.

Primjerice, dvije kriške gaude sadrže 110 kalorija. Iako se to možda ne čini puno, razmislite o tome koliko često svom obroku dodajete taj sir. 

U studiji objavljenoj u časopisu Nutrients pokazalo se da prevelik unos mliječnih proizvoda, uključujući sira, povećava tjelesnu težinu kod osoba u dobi od 18 do 50 godina. Zato Young također predlaže da ne dodajete sir svom obroku kada jedete drugu hranu bogatu proteinima.

"Primjerice, preskočite sir uz hamburger, sendvič s puretinom ili ako jedete salatu s jajima i grahom", savjetuje ona.

Pročitajte više