Zaboravite dijete: 6 načina kako ćete uspostaviti zdrav odnos s hranom

Foto: 123RF

ZNATE li kako pravilno voljeti svoje tijelo?

Iako su dijete i dalje vrlo popularan način mršavljenja, sve veći broj stručnjaka slaže se kako one stvaraju nezdrav odnos prema hrani te također ne predstavljaju dugoročno rješenje za što zdraviji život.
 
S time se slaže i Mel Wells, autorice knjige "Goddess Revolution" čija je misija potaknuti žene diljem svijeta da uspostave zdrav odnos s hranom i svojim tijelom. Nakon 6-godišnje borbe s poremećajima u prehrani, Mel je pronašla svoj mir, a svojim savjetima želi pomoći i ostalim ženama koje se bore s njima.
 
U nastavku donosimo njezina pravila za njegovanje zdravog odnosa prema hrani, a niti jedno ne podrazumijeva dijetu.
 
1. Odbacite vagu
 
Prestanite biti opsjednuti beznačajnim brojevima na vagi jer si time ne radite nikakvu uslugu, već samo stvarate nezdravu ovisnost. Odbacite li ovaj predmet iz svog života bit ćete puno slobodniji i sretniji, a napredak pratite fotografiranjem, odjevnim komadima i time kako vam stoje otkad pazite na prehranu i vježbanje, mjerenjem i slično.
 
 
2. Prestanite tražiti savršenstvo
 
Ne postoji savršeno tijelo niti savršena prehrana jer nitko nije savršen, čak ni ona tijela koja vam se smiješe s naslovnica, televizije ili Instagrama. Baš poput vage, kad odbacite traganje za savršenstvom, bit ćete puno sretniji i zadovoljniji.
 
3. Zaboravite na kalorije
 
Izbacivanje određene hrane iz prehrane ili brojanje kalorija često dovodi do opsesivnog i nezdravog ponašanja. Umjesto da slijedite bilo kakva pravila, počnite pažljivo osluškivati svoje tijelo i njegove potrebe, povežite se s njim te ga tretirajte s poštovanjem.
 
 
4. Ne prisiljavajte svoje tijelo na vježbanje
 
Tjelovježba je od vitalnog značaja za dobrobit vašeg tijela no prisiljavanje na bilo što pa čak i vježbanje, stvorit će negativni način razmišljanja i to da ćete ga još više mrziti. Umjesto toga, saznajte što vam leži te vježbajte na svoj način u kojem ćete uživati.
 
5. Zapamtite da hrana nije problem
 
Ona će vam predstavljati problem samo ako očajnički pokušavate kontrolirati svoju prehranu pa kad god skrenete sa zdravog puta, osjećate veliku grižnju savjesti. Naučite voljeti hranu i jesti što zdravije, ali ne se ubijati ako tu i tamo "pogriješite", jer to vam je potrebno da ostanete na dobrom putu. Počnite vjerovati svom tijelu i osluškujte svoje potrebe ako želite zdrav odnos s njim.
 
 
6. Sve počinje s čistom glavom
 
Zapamtite, zdravo tijelo možete biti jedino ako su um i stav zdravi i pozitivni. Prestanite se uspoređivati s drugima te govoriti kako vaše tijelo nije lijepo jer mržnja prema njemu vas sprječava u bilo kakvim pozitivnim promjenama.

Pročitajte više