Zaboravite losos. Ovaj morski plod novi je kralj proteina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POZNATO je da trebamo jesti više ribe i morskih plodova kako bismo bili zdraviji. Plodovi mora osiguravaju nemasne bjelančevine, imaju razumnu količinu kalorija i prepuni se omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce, kao i raznih vitamina i minerala.

Ako ste se umorili od lososa i tune, imamo dobru vijest. Dijetetičar Chris Mohr za Men’s Health tvrdi da su školjke nepravedno zanemarene, a mogu postati nove kraljice proteina. 

"Točnije, govorim o dagnjama, kamenicama, češljačama i mekušcima. Nude omega-3 masne kiseline, vitamin B12, cink i željezo", kaže Mohr. 

"Školjke nas opskrbljuju zanemarenim proteinima i jedan su od najboljih odabira sa stajališta zdravlja i održivosti. Ako tražite održive i ukusne bjelančevine, okrenite se moru", poručio je.

Treba spomenuti da su školjke poput filtra za oceane i mora. Čiste ih, dodaju kisik i izgrađuju proteine hranjivim tvarima koje unose dok uzimaju ugljik za izgradnju vlastite ljuske. 

Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, one pomažu i u kontroli cvjetanja algi, osiguravaju staništa za druge morske živote, filtriraju višak dušika, biotoksine i patogene mikroorganizme iz voda.

Pročitajte više