Zaustavite debljanje: Inzulin djeluje na metabolizam

Foto: 123rf

GUŠTERAČA je žlijezda s djelomičnim unutarnjim izlučivanjem iz razloga što se među žljezdanim stanicama nalaze nakupine stanice koje se nazivaju Langerhansovi gušteračini otočići.

Beta stanice koje izlučuju inzulin te alfa stanice koje izlučuju glukagon hormoni su Langerhansovih otočića.

Gušterača također izlučuje i druge tvari s hormonskim djelovanjem. 
 
ŠTO JE INZULIN?
 
Inzulin je bjelančevina koja cirkulira putem krvi do ciljanog tkiva gdje se vezuje uz receptorsku bjelančevinu na statičnoj membrani. Nakon vezivanja inzulina uz stanične membrane kroz nekoliko sekundi one postaju znatno propusnije za glukozu, većinu aminokiselina te za ione kalija i fosfata.

Kasnije, pod utjecajem inzulina, dolazi do promjena aktivnosti brojnih enzima koji se nalaze unutar stanica. 

 
Zaključak je kako inzulin djeluje na metabolizam i ugljikohidrata, i bjelančevina, i masti.
 
IZLUČIVANJE INZULINA
 
Povećanje koncentracije glukoze u krvi potiče gušteračine beta stanice na izlučivanje inzulina.

Povećana koncentracija nekih aminokiselina poput arginina također djeluje na pojačano izlučivanje inzulina koje je još i jače kada je istovremeno povišena i koncentracija glukoze u krvi.
 
Hormon rasta, glukagon, kortizol, estrogen i progesteron neki su od hormona koji također potiču izlučivanje inzulina. 
 
UGLJIKOHIDRATI I INZULIN
 
Neposredno nakon obroka koji sadrži ugljikohidrate povećava se koncentracija glukoze u krvi te se pojačano izlučuje inzulin s ciljem da pospješi ulazak glukoze u jetrene stanice.

Glukoza se u jetrenim stanicama pohranjuje u obliku glikogena iz razloga što inzulin inaktivira razgradnju glikogena u jetri.

Nadalje, inzulin povećava aktivnost enzima koji pospješuju fosforilaciju glukoze te ona u jetrenim stanicama pospješuje sintezu glikogena.

Kada u jetrene stanice ulazi više glukoze nego što se može pohraniti u obliku glikogena inzulin potiče pretvorbu viška glukoze u masne kiseline. U navedenom slučaju povećava se količina masnog tkiva u tijelu. 


 
Inzulin je za sportaše izrazito bitan i iz razloga što pospješuje ulazak i metabolizam glukoze u mišićima putem procesa olakšane difuzije. Navedeni proces podrazumijeva vezanje inzulina s receptorima na membrani mišićne stanice čime se aktivira sustav nosača glukoze koji prenose glukozu u unutrašnjost stanice.

Glukoza se u mišićnoj stanici može pohraniti u obliku glikogena, ili iskoristiti za dobivanje energije.
 
MASTI I INZULIN
 
Inzulin djeluje i na metabolizam masti na način da potiče sintezu i pohranu masti. 
 
BJELANČEVINE I INZULIN
 
Na bjelančevine inzulin djeluje na način da pospješuje njihovo stvaranje te koči njihovu razgradnju.

Može se zaključiti kako je inzulin neophodno potreban za normalan rast zbog svog anaboličkog učinka na bjelančevine, odnosno da djeluje sinergijski s hormonom rasta. 

Pročitajte više