Zbilja biste trebali zatvarati poklopac WC školjke pri puštanju vode, evo zašto

Foto: Unsplash

NOVA studija s ANU-a i Sveučilišta Južne Australije analizirala je podatke 38 različitih studija iz 13 zemalja koje su istraživale rizik od prijenosa zaraznih bolesti u javnim zahodima, otkrivši da ostavljanje poklopca WC školjke otvorenim nakon ispiranja može raspršiti kontaminirane kapljice oko 1.5 metara i ostati u zraku tijekom 30 minuta.

Ako ste već smatrali javne zahode strašnim zamkama s klicama, vaše sumnje su uglavnom bile točne. Analiza je razmatrala rizike prijenosa zaraznih bolesti u kupaonicama, javnim zahodima u restoranima, radnim mjestima, poslovnim prostorima i sveučilištima, pronalazeći široko rasprostranjene dokaze o kontaminiranim površinama kao uzroku fekalno-oralnog prijenosa.

"U javnim zahodima identificiran je širok raspon crijevnih, kožnih i drugih bakterija i respiratornih virusa, što predstavlja rizik od prijenosa. Ispiranje WC-a s otvorenim poklopcem, neučinkovito pranje ili sušenje ruku, loše čišćenje površina, začepljeni odvodi i nepokrivene kante za smeće - sve to doprinosi velikoj koncentraciji bakterija i virusa u WC-ima", tumači koautorica studije, profesorica Erica Donner.

Šest studija istraživalo je širenje bakterija u javnim zahodima, dolazeći do zaključka da mlazne sušilice zraka potencijalno mogu širiti kapljice do tri metra, dok je studija iz 2021. procijenila da je broj čestica iz vode za ispiranje WC školjke bio jednak broju kapljica iz usta osobe koja glasno govori nešto više od šest i pol minuta.

Kako biste ulazili i izlazili iz javnog WC-a bez zaraze bakterijskom infekcijom, Donner savjetuje zatvaranje poklopca WC školjke, pranje ruku i korištenje dezinfekcijskih maramica na ručkama vrata i drugim površinama koje se često dodiruju, piše Men's Health.

Pročitajte više