Zbog čega zobenu kašu ne biste trebali propuštati za doručak?

Foto: 123RF

KAO što je poznato, doručak je najvažniji dnevni obrok.
 
Doručak može utjecati na raspoloženje i nivo energije čovjeka tijekom cijelog dana. Najbolji način za započeti dan jest doručkovanje zobene kaše, koja se dugo vremena smatra najboljom obranom od kolesterola.
 
Samo mala posuda zobene kaše dovoljna je da se opskrbite svim potrebnim sastojcima poput ugljikohidrata, vitamina B, vlakana, minerala...
 
Zob je u Europu stigla prije više od 5000 godina, a čudotvorna je u smanjenju kolesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da samo jedna mala posuda zobene kaše smanjuje rizik od srčanih oboljenja za deset posto. Također reducira i visinu šećera u krvi. Ovo se posebno odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa drugog tipa.
 
Zobena kaša između ostalog popravlja i imunološki sistem jer u sebi sadrži selenij i vitamin E. A jedna od njenih najbitnijih funkcija je reduciranje težine. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da djeca koja jedu zobenu kašu imaju 50 posto manje šansi da dobiju prekomjernu težinu od djece koja je ne jedu. Izvrstan je izvor proteina jer u 100 grama zobi ima oko 8 grama proteina.
 
Zobena kaša pospješuje i varenje hrane, a štiti od gastritisa, colitisa i drugih problema po pitanju varenja, smanjuje rizik od raka, a budući da je veoma bogata kalcijem, fosforom i magnezijem jača kosti i smanjuje rizik od osteoporoza.

Pročitajte više