Zbog liječničkog upozorenja izgubio je 107 kilograma u dvije godine

SALVADOR Rios visok je 180 centimetara i trenutačno je težak 74 kilograma.

Prije dvije godine, nakon liječničkog pregleda na kojem su ga upozorili da će ukoliko ne izgubi kilograme imati velikih problema sa zdravljem, Rios je promijenio životne navike i izgubio više od sto kilograma.

Prema vlastitim riječima, oduvijek je bio deblji i suočavao se sa svim problemima s kojima se suočavaju i ostala pretila djeca. Rugali su mu se i posramljivali ga, a posebno mu se urezala jedna scena iz djetinjstva kada je bio u lunaparku i nije mogao ući u sjedalicu na jednoj vožnji jer je bio predebeo.

Kako su prolazile godine, Rios je isprobavao svaku dijetu koja se pojavljivala. Neke su pomagale više, neke manje, ali kod svih je efekt trajao samo nekoliko mjeseci nakon kojih bi se kilogrami vratili, često i po nekoliko kilograma više nego što je imao na početku dijete.

Salvador je postao depresivan, razvio je poremećaj sna, zbog kolesterola i depresije bio je na nekoliko različitih lijekova i sve to se polako počelo odražavati i na njegov posao.

Početkom 2018. godine liječnici su ga obavijestili da je na rubu dijabetesa i da, ukoliko drastično ne promijeni ponašanje, pitanje je koliko dugo će još moći živjeti. Zaključio je da je mora hitno nešto promijeniti i da mu je operacija smanjivanja želuca jedina šansa.

Ono što nije znao je da ne može samo ušetati u prvu kliniku i naručiti se za takvu operaciju. Prije operacije potreban je cijeli proces koji pacijenta mentalno, emocionalno i na kraju fizički pripremi za operaciju i ono što slijedi nakon nje.

Kada je obavio prvi pregled, rekli su mu da prije operacije mora ipak smršavjeti nekoliko kilograma da bi smanjio mogućnost komplikacija tijekom zahvata. Budući da nije znao drugačije, Salvador je kombinirao keto dijetu, povremeni post i svakodnevno hodanje u trajanju od pola sata. Na početku je u tom periodu jedva mogao obići jedan blok u svom naselju, ali već nakon prvog mjeseca mogao je hodati skoro 6,4 kilometra.

Za motivaciju je nosio svoju sliku s početka na kojoj je imao skoro 180 kilograma i ona mu je pomogla da ne skrene s puta. Izgubio je 18 kilograma u mjesec dana i nakon toga napravio operaciju premošćivanja želuca.

Gubitak kilograma promijenio mu je život. Iako se osjeća puno bolje i sigurnije, na određene stvari morat će paziti do kraja života. Ne smije jesti neke namirnice (poput određenih vrsta prerađenog mesa i odreska) te mora paziti da su mu porcije vrlo male. Kada je vani, u pravilu jede juhu zato što mu ona nikad ne stvara želučane probleme.

Mora zadržati i određenu razinu dnevne tjelovježbe, a uglavnom se to svodi na duže šetnje ili planinarenje. Ujutro meditira, a nakon toga popije proteinski shake i kavu te uzme multivitaminsku tabletu namijenjenu osobama koje su napravile operaciju smanjivanja želuca.

No, Salvador još uvijek ima dva velika straha. Prvi je strah od toga da ljudima kaže da je napravio operaciju da ga ne bi osuđivali i rugali mu se, a drugi je još uvijek vezan za razdoblja depresije i manjka samopouzdanja koja mu se s vremena na vrijeme pojave. To i je razlog zbog kojeg je počeo meditirati - da bi lakše sabrao misli i zadržao fokus na pozitivnim životnim promjenama koje je napravio.

Njegov savjet svima koji bi željeli izgubiti kilograme je da istraže i raspitaju se oko mogućnosti koje im se nude. Nema srama u tome da se posavjetujete s liječnicima, pročitate nekoliko knjiga, pogledate forume koji se bave tjelovježbom i generalno pitate za pomoć.

Ukoliko ste probali sve, a i dalje imate osjećaj da vam je operacija jedini put, raspitajte se o stvarima koje morate ispuniti da biste bili prihvatljivi pacijent, ali imajte na umu da vam je mentalno stanje ključno za uspjeh na ovome putu. Bez obzira na to koju metodu na kraju odabrali, budite svjesni da ćete imati dobre i loše dane i da morate ustrajati u procesu.

Pročitajte više