Zdrava i jednostavna slana finger poslastica - za svaki dan, ali i za blagdanski stol

Foto: Pinterest

PRIPREMATE li već sada meni za blagdane, pazeći da stol bude pun nekalorične hrane, a koja će usput izgledati dovoljno svečano i neobično - zavirite u ovaj recept slanih finger delicija na bazi karfiola i parmezana. 

Recept je vegetarijanski, ali je dovoljno slastan i nutritivno bogat za svačije nepce i potrebe. 

Treba vam samo: 

2 srednje velika karfiola 

1/4 šalica sitno narezanog luka 

1/4 šalice krušnih mrvica

1/4 šalice parmezana 

1 jaje 

Karfiol očistite i prokuhajte u slanoj vodi oko 5 do 10 minuta. Potom ga možete gnječiti vilicom ili staviti u blender, ali pazite da ga previpe ne usitnite jer će biti premokar za modeliranje. 

Kada se malo prohladi dodajte mu ostale sastojke, spojite sve jednim cijelim jajetom, te dodajte, ako želite, sol, papar i začine po želji. 

Sve dobro umijesite da dobijete jednoličnu masu spremnu za modeliranje. Od cjelokupne smjese možete dobiti minimalno 30 komada. Smjesu vadite rukama i napravite valjke koje ćete malo utisnuti da postanu "ravniji". 

Poslažite ih na premazani lim, pećnicu ranije zagrijte na 175 stupnjeva, pecite prvo 20 minuta, a potom ih sve okrenite i pecite još 10-15 minuta. 

Kada dovoljno pozlate i postanu hrskavi, vaša je slana delicija spremna za kušanje. A bit će jednako fine i ako se jedu sobne temperature. 

Za dodatan šmek, pripravite umak po želji, ali pazite da se koristite kupovnim umacima. Ako ćete pripremati još neke delicije slobodno možete napraviti puno više umaka - od povrća u kombinaciji s rajčicom ili bijelu varijantu s grčkim jogurtom. 

 

 

Pročitajte više