Želite nabildati mišiće? Pročitajte savjete legendarnog Arnolda Schwarzeneggera

ARNOLD Schwarzenegger je glumac, bivši guverner Kalifornije, aktivist i vegan. No najuspješniji je bio u onome čime se bavio u svojim počecima: bodybuildingu.

Zbog svog tjelesnog izgleda, prvenstveno mišića, popularnost je izgradio kao sedmerostruki osvajač naslova Mr. Olympia. I danas je aktivan u teretani i zadivljuje vještinama pumpanja mišića dižući kilograme i kilograme čelika.

Ako netko zna kako nabildati tijelo, onda je to Arnold Schwarzenegger. Ako želite izvući maksimum iz vježbi i ojačati tijelo, slijedite savjete ovog 72-godišnjaka koji je do njih došao temeljem vlastitog iskustva i učenja.

1. Nikad ne zaboravite početak

Na početku svog puta fotografirajte se sprijeda, odostraga i s boka. 

“Tako ćete uvijek moći pratiti kakav ste napredak ostvarili”, napisao je Schwarzenegger u svojoj knjizi The Encyclopedia of Bodybuilding.

2. Prvo ojačajte

Ako ste oduvijek željeli široka i jaka ramena, poželjet ćete odmah raditi vježbe kojima se ona grade. No, za početak biste se, smatra Schwarzenegger, morali fokusirati na vježbe za zglobove kao što su bench press i čučnjevi.

“Kad dobijete sedam kilograma mišićne mase, spremni ste za izazovnije stvari”, kaže.

3. Ubrzajte krv u tijelu

“Da bi mišići rasli, važno je da krv do njih brže dolazi kako biste se doslovno znojili iznutra. Dobro se fokusirajte na svaku vježbu i odradite je do kraja, čak i kad postane teško”, savjetuje.

4. Radite veći broj ponavljanja

Arnold je uočio da mnogi muškarci posežu za najtežim utezima pa vježbu izvedu samo jednom. Njegov je savjete da ciljate na manju težinu, a onda napravite osam do 12 ponavljanja.

5. Ne bojte se sprava

“Sprave kakve danas postoje su čudesne. Volio bih da sam ih ja imao u mlađim danima. Ne bojte se uključiti ih u svoj trening”, poručuje Schwarzenegger.

6. Odmarajte

Mr. Universe možda najvažniji savjet ostavlja za kraj.

“Barem jedan dan u tjednu odmorite, ali doista odmorite. Nemojte uzimati nikakve utege u ruke i klonite se bilo kakvih intenzivnih aktivnost. Tijelo treba predah. Ako nedjeljom trčite maraton, u ponedjeljak nećete imati energije koliko biste trebali za efikasan trening”, napomenuo je.

Pročitajte više