Znate onu oštru bol koja vas presiječe u prsima? Evo na što ukazuje

Foto: 123RF

VJEROJATNO ste doživjeli oštru ubodnu bol u grudima zbog koje vam je zastao dah. Iako takva bol traje samo nekoliko sekundi, vrlo je neugodna.

Osim kod odraslih, uobičajena je pojava i među djecom i mladima. Mnogo puta je bezopasna te ne zahtijeva liječenje, ali s druge strane, povezuje se sa srčanim udarom.

Zato je važno razlikovati bezopasnu bol u prsima od one opasne, prenosi portal BrightSide.

Bol ili probadanje u prsima

To je bol koja se javlja u grudima i prednjem dijelu srca zbog čega se naziva prekordijalna.

Bol je opisana kao "osjećaj da je nešto zaglavljeno u tom području" ili "poput uboda".

Javlja se u stanju mirovanja, ali i nakon umjerenog vježbanja ili fizičkog napora.

Što uzrokuje bol?

Iako je sam osjećaj neugodan, i vrlo blizak srcu, ne znači da imate srčanih problema.

Ono što se događa je da pleura (membrana koja pokriva neke organe poput dijafragme) pritišće ili trlja živce koji su blizu rebra i zato bol može započeti u prsima ili na području rebara, čak i u stanju mirovanja.

Uznemirujuća smetnja

Nakon što osoba prvi put doživi ovu neobjašnjivu i oštru bol, često postane zabrinuta zbog mogućnosti da nešto nije u redu. Iako se vjerojatno radi o bezopasnom probadanju, dobro je potražiti liječničku pomoć kako biste utvrdili da bol ne predstavlja nešto sasvim drugo.

Liječnik će analizirati simptome i pregledati povijest pacijenta kako bi se isključila bilo kakva smetnja srca ili drugi problemi koji zahtijevaju liječenje.

Kako si pomoći?

Pokušaj dubokog udaha može biti neugodan, ali pomaže da bol brže prođe. Neki ljudi bi također mogli osjetiti vrtoglavicu od napora i hiperventilirati.

Isto tako, preporučljivo je promijeniti položaj. Na primjer, uspravite se ako ste sagnuti ili masirajte bolno područje dok ne osjetite olakšanje koje obično dođe nakon jedne minute.

S obzirom na to da se ovo može dogoditi i u stanju mirovanja, ne postoji način da to spriječite.

Ako bol nije povezana s ozbiljnom bolešću poput bronhitisa ili astme, nema razloga za zabrinutost. Ali ako bol postane prečesta ili traje duže od minute, te ako je osobi dijagnosticiran srčani problem ili je kombinirana s drugim simptomima, obavezno potražite liječničku pomoć.

Pročitajte više