Adventski kalendar recepata: Djeda Mraza morate dočekati s keksima, ovdje su

Foto: Shutterstock

DANAS JE dan 23. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, a danas je došao red na kekse koji se ostavljaju Djedu Mrazu uz čašu mlijeka. Mi svoje poklone želimo, a vjerujemo da i vi, zato se bacite na posao.

Amerikanci su davno uveli tradiciju gdje ga dočekuju s keksima i mlijekom, a simpatičan običaj vrijedi ispoštovati. Najčešće je tu riječ o njihovim klasičnim chocolate chip cookiesima, odnosno mekanim keksima s komadićima čokolade, a ponekad i oraščića.

Kako su nastali?

Jedu se već više od 80 godina, a originalni recept osmislila je kasnih 1930-ih Ruth Wakefield koja je vodila restoran Toll House u Whitmanu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Recept za hrskavo tijesto s otopljenim komadićima čokolade prvi put se pojavio u njezinoj kuharici Isprobano i istinito iz 1938. godine, kao prilog sladoledu.

Recept je postao toliko popularan da se pojavio u utjecajnom radijskom programu Betty Crocker i tako dodatno učvrstio njegovu reputaciju omiljenog američkog kolačića. Godine 1939. Wakefield je Nestleu prodala prava na korištenje svog recepta i imena Toll House.

Iako postoje brojne priče o nastanku keksa, od čokolade koja je slučajno upala u tijesto za kekse do žurne zamjene sastojaka u zadnji čas, istina je malo drukčija. Ruth Wakefield nije bila amaterska slastičarka koja ne zna što radi i kultni kolačić s komadićima čokolade vjerojatno je rezultat njenog marljivog testiranja i razvoja recepta.

Mi vam u nastavku donosimo naše najdraže recepte za ove najomiljenije kekse na svijetu.

Keksi s tri vrste čokolade

Keksi iz Prijatelja

Keksi s čokoladom i indijskim oraščićima

Chocolate chip cookies s brusnicama

Pročitajte više