Adventski kalendar recepata: Fritule, slastica bez koje ne možemo zamisliti advent

Foto: Shutterstock

DANAS se otvaraju prvi prozorčići na adventskim kalendarima, pa smo vam i mi pripremili jedan adventski kalendar s receptima. Od 1. do 25. prosinca svaki ćemo dan pisati o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, a dan 1 rezerviran je za svima omiljene fritule, slasticu koju možete pronaći na adventskim kućicama ili ju napraviti kod kuće.

Jelo bez kojega ne možemo ni zamisliti adventsko razdoblje svakako su fritule, koje se svake godine tradicionalno mogu naći na adventskim kućicama diljem Hrvatske. Prelivene čokoladom ili posute šećerom, mnogima su omiljena zimska slastica, koja se u Hrvatskoj priprema u danima posta, na Badnjak i u vrijeme nemrsa.

Odakle fritule?

Iako ih u Hrvatskoj ponajprije povezujemo s Kvarnerom, Istrom i Dalmacijom, a prave se i u Sloveniji i Veneciji, fritule se danas mogu kušati diljem zemlje, posebno u vrijeme adventa. Zovu se još i uštipci, pršurate, frite ili prikle, a recepti za fritule razlikuju se od regije do regije.

Vrlo su slične talijanskim zeppolama, a tijesto im je slično tijestu za krafne, samo što su manje od klasičnih krafni. Ovisno o mjestu u kojemu se prave, mogu im se dodati orasi, jabuke, grožđice, naribana korica naranče, jogurt, vanilija ili limun, a često im se dodaje i neki liker ili rakija, kako tijekom pečenja ne bi upile previše ulja.

Priprema i posluživanje

Jedno je zajedničko svim fritulama - hrskave su izvana, a meke i prozračne iznutra, a to se postiže tako da se prže u vrućem ulju koje im daje zlatnu boju i hrskavost. Ipak, treba pripaziti da smjesa prije pečenja bude glatka, ali i da se ne peče previše fritula odjednom, kako bi se sve ispekle ujednačeno.

Važno je i da se nakon pečenja dobro ocijede od masnoće, i to na papirnatom ubrusu. Poslužiti ih se može tako da ih se pospe šećerom u prahu ili kombinacijom šećera i cimeta, a na adventu se često jedu prelivene sirupom od čokolade ili Nutellom. U nastavku imamo i nekoliko recepata ako fritule ipak želite napraviti sami kod kuće.

Brze fritule s jogurtom

Njemačke fritule

Fritule s jabukama

Pročitajte više