Bili smo na prvom Asian Festivalu u Zagrebu, evo što se sve nudi i koliko košta

Foto: Karlo Klasić/Index

KAKO smo već i najavili, počeo je Asian Street Food Festival na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, gdje je samo koji tjedan ranije posjetitelje apsolutno oduševio Pizza Festival, pa nema razloga da se isto ne ponovi. Bili smo na ovom festivalu koji u Zagreb donosi malo istoka, istražili što se sve nudi i sada vam donosimo detaljni izvještaj (sve cjenike možete naći u galeriji ispod naslovne fotografije članka).

Na prvom izdanju Asian Festivala u Zagrebu koji traje od danas do 25. lipnja sudjeluju Jellyfish in Space, Sushi & Poke by Soho, Thai Thai, Purple Monkey, Asian Burgers by Mate Janković, Full Circle Katsu by Marko Palfi, Asian Tapas Bar by Melkior Bašić i K-dog.

Asian Burgers by Mate Janković

Zagrepčanima, ali i šire dobro poznat Institut za burgere ovdje je u azijskom izdanju i definitivno mu ta uloga jako dobro paše.

U ponudi su Japan Umami (brioš pecivo, junetina, azijski kupus, svježi krastavac, ukiseljeni đumbir, wasabi mayo) za 8.50 eura, Spicy Korean (brioš pecivo, junetina, azijski kupus, kimchi, pečeno carsko meso, gochujang mayo) za 9 eura, hai Surf'n'Turf (brioš pecivo, junetina, coleslaw, marinirane kozice, green curry mayo) za 10 eura.

Tko treba krumpiriće, ovdje može kupiti Sweet Potato Nori, odnosno prženi batat s nori majonezom i sezamovim uljem, a koštaju 4.50 eura.

Full Circle Katsu by Marko Palfi

Full Circle by Marko Palfi nudi katsu sendviče, i to onaj s piletinom za 8 eura, s crnom slavonskom svinjom za 11 eura, s lososom za 10 eura i wagyu govedinom za 25 eura. Inače, katsu je japansko jelo, svojevrsni sendvič u tostiranom bijelom kruhu koji između dvije šnite ima meso panirano u panko mrvicama, što daje vrlo hrskav vanjski sloj odresku.

>> Koja je razlika između panko i običnih krušnih mrvica?

K-dog

K Dog kućica nudi autentični korejski hot dog, tako da je ovo čudo sada prvi put ikad dostupno u Zagrebu. Imaju i Dalgona kavu, kremastu poslasticu koju serviraju na mekom mliječnom sladoledu, s Biscoff keksom. Jedna je 5 eura, dok su K dogovi po 7 eura.

Dostupni su klasični s hrenovkom, Half&Half - kombinacija hrenovke i mozzarelle, Mozza samo s mozzarellom te Cheese Lover koji ima punjenje od kombinacije topljenog cheddara i mozzarelle u hrskavom omotaču.

Jellyfish in Space

Jellyfish in Space ima Futomaki Surimi (sushi u tempuri s rakovim mesom) za 10 eura i Crispy Losos (pečeni losos i rakovo meso blendano s majonezom) za 11 eura.

No, odvažili su se i za neke vrlo neobične kombinacije, poput Cosmic Berry (jagoda, mango, losos, aceto od bobičastog voća) za 13 eura, Starburst Sushi rolice s avokadom, lososom, breskvom, jabukom i umakom od marakuje za 13 eura i Luna Sushi rolice s avokadom, jagodom, mangom, breskvom i šlagom, također za 13 eura.

Imaju i kozice u tempuri za 12 eura. U porciji ih je 6 komada, dok je u porcijama sushija po 8 rolica.

Asian Tapas Bar by Melkior Bašić

Melkior Bašić je za posjetitelje pripremio azijski tapas bar. Nude rolice sushija pržene u dubokom ulju, u raznim kombinacijama. Onigiri Maguro su pržene rižine rolice s tartarom od tune, Onigiri Ikura s tartarom od lososa, Shiromi Onigiri s tartarom od brancina i Vege-san Onigiri s dimljenim tofuom. Jedna porcija košta od 9.80 do 13.40 eura.

Thai Thai

Tajlandski street food restoran iz centra Zagreba (otvorio se prije par mjeseci, pisali smo vam o tome ovdje) nudi tajlandski klasik - Pad Thai koji se sastoji od rižinih rezanaca, piletine, jajeta prženog s mladim lukom i tamarind umakom te klica graha za 10 eura.

Osim toga, na njihovom je jelovniku i Green (zeleni) Curry s kozicama i kuhanom rižom kao prilogom za 8 eura, Chicken Satay, odnosno tajlandske ražnjiće od piletine za 10 eura te nešto slatko - puding od manga koji košta 4 eura.

Sushi & Poke by Soho

Ova poznata ekipa iz Palmotićeve ulice na Festivalu nudi jela u četiri kategorije. To su Poke, Uramaki (sushi rolice, Fried sushi (sushi pržen u dubokom ulju) te mochi sladoled. Poke imaju u tri varijante: Tuna Supreme i Salmon in Green za po 8.50 eura i Spicy Chicken za 7.90 eura.

>> Koja je fora s poke zdjelama, što je to točno i zašto ih u zadnje vrijeme svi jedu

Od uramaki rolica ovdje možete kupiti Philadelphia roll za 7.90 eura po porciji, Ebi original za 8.50, Chicken teriyaki za 7.90, Tiger roll za 7.90, Hawaii roll za 10 i Soho spicy tuna za 8.70 eura. U prženom izdanju dostupni su Philadelphia fry te Spicy tuna fry, oboje za po 8.90 eura.

Mochi sladoled, odnosno sladoled u rižinom tijestu košta 1 euro po okruglici, a dostupna su 4 okusa - kokos, med-pistacija, mango-marakuja te čokolada-lješnjak. Kakav je to točno sladoled, možete saznati ovdje.

Purple Monkey

Ovo je već dobro poznato ime s festivala, a odnedavno imaju i fizički restoran u Tomašićevoj ulici u Zagrebu o kojem smo vam pisali ovdje.

Na Strossmayerovom trgu ekipa iz Purple Monkeyja nudi gyoze, popularne jastučiće od tankog tijesta, pržene ili parene, s punjenjem od piletine, povrća, svinjetine, patke ili, pazite sad ovo - jabuke. Ove neobične slatke dolaze uz umak od kokos kreme i cimeta, a porcija od 6 komada košta 8 eura.

Slane gyoze dolaze u "porcijama" od po 6 komada za 8 eura, 12 komada za 15 eura i 24 komada za 29 eura. Imaju i Karaage naan piletinu, odnosno hrskavo pržen marinirani pileći zabatak s naan lepinjom, a košta 9 eura.

Pročitajte više