Jeste li isprobali ovakav burger? Evo kako ga napraviti kod kuće

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Ledo Plus

DVA komada mekanog i napuhanog peciva, sočan odrezak u sredini, umak koji curi, salata i možda topljeni sir. Tako većina ljudi zamišlja burger, jedan od najomiljenijih sendviča diljem svijeta. A kako izgleda fishburger?

Ne, iz njega ne strši riblji rep, ne sadrži kosti i zapravo nije takva novost na našoj gastro sceni, samo se rijetko nudi. Može se pronaći u nekim burger barovima sa širokom ponudom, a u posljednje vrijeme i na festivalima ulične hrane gdje ovi burgeri bez problema pune gradske trgove i parkove.

Danas postoje različite varijacije burgera, uključujući pileći, morski, vegetarijanski, veganski i drugi. Sastojci i način pripreme razlikuju se ovisno o regiji i željama kuhara, ali i gladnih usta. Poslužuju se s različitim dodacima, kao što su sir, povrće, umaci i začini.

Preporuka je da barem dva obroka tjedno sadrže ribu. Jedna od ukrasnih namirnica mogu biti kozice, koje su zapravo u skupini morskih plodova, ali sadrže brojne nutrijente i omega-3 masne kiseline koje su korisne za zdravlje srca i mozga. 

Uz to su niskokalorična namirnica, s manje od 100 kalorija na 100 grama. Ne sadrže ugljikohidrate, a gotovo 90 posto njihove energetske vrijednosti dolazi od proteina, dok ostatak čini mast. Uz to su bogat izvor više od 20 različitih vitamina i minerala.

Foto: Index

Među njima je selen, antioksidans koji pridonosi smanjenju upalnih procesa i očuvanju zdravlja srca. Osim što pružaju esencijalne hranjive tvari, kozice su izvrstan izbor za one koji paze na unos kalorija i traže hranu s visokim udjelom proteina.

Dobre su za pripremu raznih predjela i jela. Mogu se dinstati na tavi, poširati, peći na roštilju, kuhati i pohati. U zadnje vrijeme na raznim festivalima sve se češće nude u obliku popularnog fishburgera. 

Unos ribe može se povećati kroz zanimljiva i drugačija jela poput tacosa, rižota ili fishburgera s kozicama, koji se vrlo jednostavno sprema doma. To je odličan snack za kućne partyje ili brz i jednostavan obrok. 

Kako spremiti ukusan fishburger kod kuće

U današnjem užurbanom ritmu teško je pronaći vremena za višesatno kuhanje pa smo stoga pronašli jedan super recept za brz i uravnotežen obrok koji će obožavati sve generacije. 

Najčešće se radi od ribljih fileta koji mogu bili prženi ili panirani, ali je ukusan i s drugim morskim plodovima poput kozica. Meso se prilikom pripreme može dodatno začiniti, a potom se slaže u sendvič zajedno s raznim dodacima kao što su salate, umaci i sirevi.

Kozice se, na primjer, lako peku i brzo su gotove u pećnici i na tavi pa su idealne za obrok poput burgera. Uz to se dobro slažu s mnogim prilozima. Ledo prvi na tržištu nudi pretpržene i očišćene pacifičke kozice oko kojih neće biti puno muke ni zamazanih ruku. Budući da su već spremne za pripremu, treba ih samo izvaditi iz pakiranja, pričekati da budu gotove i poslužiti.

Ledo Panirane kozice u hrskavoj panadi mogu biti idealne za dinner party u dobrom društvu. Dok se peku, ekipa može pripremiti peciva i omiljene dodatke, a potom tople kozice dodati u sendvič i preliti ih umakom po želji.

Sastojci: 

Foto: Index

Priprema:

Napravite začinjenu majonezu. Stavite 1/4 šalice majoneze i 2 žličice limunovog soka u malu zdjelu i dodajte začine po želji. Promiješajte da se sve sjedini. Stavite u hladnjak dok niste spremni poslužiti. 

Narežite rajčicu na kolutove.

Ispecite Ledo Panirane kozice u hrskavoj panadi. Peku se na 220°C bez ventilatora ili na 200°C s uključenim ventilatorom, od 13 do 14 minuta, uz jedno okretanje nakon sedam minuta pečenja.

Prerežite i premažite unutarnje strane hamburgera omekšanim maslacem. Zagrijte tavu na srednjoj vatri, a zatim stavite polovice peciva u tavu tako da prerezana strana bude prema dolje. 

Pecite ih dok lagano ne porumene, od tri do četiri minute. Premjestite na tanjur ili dasku za rezanje i ponovite tostiranje preostalih peciva.

Zatim složite burgere. Razmažite svaku tostiranu polovicu peciva tankim slojem začinjene majoneze. Dodajte kozice na svako donje pecivo. Na svaku stavite rajčicu i salatu te gornje pecivo.

Uz burger možete poslužiti i povrće kao što je Ledo začinjena mješavina finog povrća Provansa. Odlično je što je unaprijed začinjena odmah spremna za kuhanje. Nudi kombinaciju raznolikog hrskavog povrća koja će obogatiti svako jelo. Brza i jednostavna priprema omogućuje ukusan i hranjiv obrok u svega sedam minuta. Osim Provanse, u ponudi su mješavie 4 godišnja doba, heljda i brokula, gurman te bulgur s tikvicom. 

Ovaj jednostavan, ali ukusan obrok je idealan za svakodnevnu pripremu. Osim što je nutritivno uravnotežen, ovaj recept ostavlja dovoljno vremena za razonodu ili druge obaveze. 

Foto: Index

Sponzorirani sadržaj donose Index i Ledo Plus u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više