"Brutalna grickalica", pisali ste o njihovim lješnjacima. Našli smo ih i saznali više

Foto: All Sweet

NEKI DAN smo vam pisali o karameliziranim lješnjacima iz Baranje koje smo našli u Sparu (ovdje je tjedni pregled) i zasuli ste objavu lajkovima, ali i komentarima.

"Čestitam, ova slastica se proizvodi u mojoj ulici, miriše sve po vaniliji", "Brutalno dobra grickalica", "Čestitke, izabrani u Startaj Hrvatska", "Bravo", "Naši Baranjci", neki su od komentara ispod objave, pa smo se potrudili doći do proizvođača i saznati malo više o karameliziranim lješnjacima koje voli dobar dio naših čitatelja.

Razgovarali smo s Monikom Parat i Danijelom Horvatom, koji stoje iza cijele priče. Brend All Sweet se rodio, govore nam, početkom travnja ove godine, a sa svojim prvim proizvodom na police Spara je izašao 20. rujna, u sklopu projekta Startaj Hrvatska.

Zanimalo nas je kako su uopće došli na ideju da se prijave. (Pisali smo već i ranije o proizvodima koji se nalaze u tom projektu, kao što su zdravi sladoledi, a našli smo po njihovim dućanima i rezance od sušene buče, bezglutenske mješavine za kruh, kombuchu, craft pivo, pirove frulice i sladoled. Tu su i recepti izumiteljice slatkog namaza od batata, koja je prije nekoliko godina oduševila kupce.)

"Mi smo pratili prijašnje sezone i vidjeli da je projekt hvalevrijedan te da su kandidati dobivali podršku pri stavljanju proizvoda na tržište, a to je nama u tom trenutku najviše trebalo. Trebali smo nekoga da nas usmjeri i da ne gubimo godine, što bi se vjerojatno dogodilo kada bismo to išli raditi bez ičije pomoći", objašnjavaju nam. "Naravno, tu je i reklama koju sami ne bismo mogli platiti još sigurno desetak godina", dodaju.

Tko, što, gdje?

Inače, nalaze se u mjestu Darda u Baranji, desetak kilometara od Osijeka. Pokretači su Monika Parat iz Čepina, magistra sestrinstva, zaposlena u KBC-u Osijek, i Danijel Horvat iz mjesta Mece (također Baranja, uz Dardu), umirovljen nakon 20 godina provedenih u humanitarnom razminiravanju.

"Dok sam još radio u razminiravanju, imao sam nekoliko stresnih situacija, poput one koju sam opisao i u emisiji na Novoj TV. Prilikom razminiravanja na području Gospića s obje sam noge stao na protu pješačke mine (tzv. paštete) i imao neviđenu sreću što se nije aktivirala zbog proteka vremena od postavljanja.

Iako sam se umirovio 2015. godine, "zamrznuo" sam mirovinu i nastavio raditi, no kada su 2020. godine tereni postali sve teži, odlučio sam se definitivno umiroviti i nastaviti voditi manje stresan život. To je Moniki bilo veliko olakšanje jer me molila da svaki put kada završim s poslom, pošaljem poruku, pa makar i samo točku, da ona zna da sam živ i da je taj radni dan završio, da sam siguran", govori nam Danijel.

Monika je završila srednju medicinsku školu i svoj radni vijek započela u KBC-u Osijek. Nakon godina rada kao medicinska sestra upisala je Studij sestrinstva i u roku uz posao ga završila te je nakon toga upisala magisterij u Zagrebu na kojem je, također uz posao i konstantna putovanja u Zagreb, uspješno u roku magistrirala. Trenutno radi na pedijatriji u KBC-u Osijek i uz posao radi i na brendu All Sweets.

"Nakon umirovljenja smo se počeli baviti uzgojem lješnjaka i pčelarstvom te smo nastojali svojim proizvedenim sirovinama dati neku dodatnu vrijednost. Jedno nedjeljno popodne Monika (inače super kreativac) je rekla: 'Sad ću ja nama napraviti nešto slatko.' Napravila nam je karamelizirane lješnjake i sve ostalo je povijest", otkriva nam Danijel.

No, nije sve bilo lako, kažu, jer to se dogodilo 2018. godine i trebalo je nekoliko godina da ta ideja sazre i da proizvod pronađe put do više kupaca. Tijekom nekoliko godina pratili su dojmove svih onih koji su probali njihove karamelizirane lješnjake i shvatili da bi to zaista mogao biti široko prihvaćen proizvod.

Karamelizirani lješnjaci nose oznaku vegan i bogati su vlaknima, manganom, vitaminom E i B9 (folna kiselina). Bitno je i da ne sadrže umjetna bojila, konzervanse i E brojeve. Slogan pod kojim se prodaju je "Probaj pojesti samo jedan".

"To je ujedno i izazov koji smo svima postavili", dodaju Monika i Danijel.

Malo-pomalo vide rezultate

Početkom ove godine, nakon prijave na projekt Startaj Hrvatska, pozvani su na audiciju, naknadno su prošli sve selekcijske krugove i ušli u finale projekta te dobili mogućnost svoj proizvod preko Sparovih polica približiti svima u Hrvatskoj. Do sada je prodaja bila zanemariva, kažu nam, jer su uglavnom kupovali prijatelji, poznanici i neke manje trgovine.

"Kako smo jako mlada tvrtka, koja svoje planove veže uz ponajprije konditorstvo, trenutno imamo samo taj jedan proizvod, All Sweet karamelizirane lješnjake", govore nam, ali kažu kako u planu imaju proširenje asortimana u budućnosti.

Sad imaju znanje o tome kako odraditi posao, od koncipiranja proizvoda, rješavanja svih pitanja oko dokumentacije i ambalaže do postavljanja proizvoda na police, pa se osjećaju puno samouvjerenije

"Naš drugi proizvod je već neko vrijeme na validaciji roka trajanja i radujemo se sredini sljedeće godine, kada će biti na policama trgovina širom Hrvatske. Trenutno radimo na trećem i četvrtom proizvodu te nabavljamo strojeve i pripremamo teren. Kratkoročni plan je da 2024. godinu završimo s četiri proizvoda. Dugoročni plan je rasti, širiti asortiman, povećavati broj prodajnih mjesta, a tu prvenstveno mislimo na izvoz i, naravno, zapošljavati", otkrivaju nam.

"Nama je najbitnije da smo tvrtku postavili na zdrave noge, da nemamo neplaćenih obveza, a sva potrebna ulaganja smo ostvarili iz svojih sredstava, bez centa kredita", zaključuju naši ugodni sugovornici.

Pročitajte više