Butković za siromašne: Burek sa sirom postoji. Znamo jer smo pojeli najbolji u gradu

Foto: Index

VRUĆI BUREK na zagrebačkoj tržnici Kvatrić mjesto je na koje od početka do kraja radnog vremena ne prestaje navala. Dva vječna pitanja more fanove bureka u Zagrebu: Je li bolji onaj na tržnici Dolac ili onaj na tržnici Kvatrić te jesu li gospođa i gospodin koji ih peku i prodaju na potonjem mjestu muž i žena ili brat i sestra?

Odgovor na prvo pitanje dat ćemo nakon što recenziramo i drugi od dva navedena burečna svetišta, a odgovor na drugo pitanje odbijamo saznati jer želimo da kvatrićki hram zadrži auru mistike zbog enigme koja obavija odnos njegovih voditelja, kao što se svojevremeno godinama nagađalo što su jedno drugom Jack i Meg White iz 2000-ih slavnog banda White Stripes.

Gospodin i gospođa koji tamo skladno rade ostaju štovateljima i dalje poznati pod umjetničkim imenima Jack i Meg iako im po naglasku pouzdano utvrđujemo da nisu iz Detroita, nego iz Bosne. Za potrebe ove recenzije pokusali smo sve što povazdan vruće izlazi iz njihove majstorske radionice: bureke od sira, mesa, krumpira i jabuke.

Premda u ponudi imaju i jogurte, pairing ili sljubljivanje svojih specijaliteta sa srodnim delikatesama, odlučili smo to izvesti s proizvodima i plodovima s obližnjih štandova i kioska živopisnog Kvatrića.  

Zbog spomenute neprestane navale kupaca Vrući Burek uvijek nudi svježe bureke koji su doslovno vrući toliko da ih se može jesti, nego za 15-ak minuta od kupnje. Zato su rijetki oni koji ih jedu na jedinom povišenom stolu ispred male buregdžinice. Mi smo za konzumaciju odabrali obližnji Park Bartola Kašića, pun zelenila i klupa. 

Tamo smo se smjestili s burecima, ali i s jogurtom iz obližnje prodavaonice mljekare Veronika. Mnogi će njihovom jogurtu prigovoriti da je, usprkos tome što ima 3.2% mliječne masti, beskarakteran, ali nama je savršeno odgovarala njegova blagost kao svojevrsni melem između zalogaja slanih, začinjenih bureka.

To nije bio jedini prilog našem burečnom obroku. Mirsad, najšarmantniji prevarant ne samo na Kvatriću nego nadaleko, začarao nas je "domaćim rajčicama iz Županje", pa smo ih dodali i tako zaokružili gozbu u parkiću.

Burek sa sirom

Prvi je stradao burek sa sirom. Kod Vrućeg Bureka ovaj je besprijekoran, savršen, fenomenalan. Koji god pridjev odabrali, nećemo pogriješiti. Za početak, nije mastan. To je posebno bitno jer svijet je krcat burecima u kojima je po pola litre ulja. Također nije ni preslan, a opet je sočan i ukusan.

Jufka mu je perfektno razvučena, tijesto se topi u ustima. Bogato je nadjeven sirom, koji je kompaktan, tako da ne ispada niti se burek raspada. Ovo je vjerojatno najbolji burek sa sirom koji smo jeli u životu.

Burek s krumpirom

Slijedio je burek s krumpirom. Odmah smo primijetili da krumpir u nadjevu nije, kao što je uobičajeno, rezan na kockice, nego riban. Ovo nije dobro jer krumpir na kockice ima teksturu, dok je ribani kašast, što vruć burek s krumpirom ubrzo učini gnjecavim.

Tome što je burek s ovim nadjevom objektivno bezličniji i dosadniji, u Vrućem Bureku doskočili su tako da su ga s jedne strane dobro zasolili i zapaprili, ali i tako što se u njemu previše osjeća Vegeta. Srećom, Veronikin jogurt i Mirsadove rajčice iz Županje popravili su dojam.

Burek s mesom

Međutim, bureku s mesom nije bilo pomoći i jedino je, ali veliko razočaranje ove degustacije. Meso je u njemu 100% svinjetina i to je loše, a jednak je i svinjeći aftertaste koji smo jedva čekali isprati. Plusevi su da ni ovaj nije mastan i dobro je začinjen, ali i u njemu caruje Vegeta. 

Burek s jabukom

Za kraj je dojam značajno popravio burek s jabukom. Osvježenje je i veliki plus u odnosu na standardnu ponudu u buregdžinicama, pogotovo onima stare škole, već i naići na slatki burek. Jabuka je u Vrućem Bureku jako dobra, nadjev je svjež, bogat i mirisan. Premda se po okusu i crnim točkicama vidi da ima cimeta, trebalo bi ga biti još malo, a ne bi škodilo da je unutra i neke druge arome ili dodatka.

Važna napomena za sve bureke kod Vrućeg Bureka: obavezno s jedenjem pričekajte barem deset minuta otkako ih kupite jer su toliko vreli da će preuranjenom konzumacijom dojam o njima biti lošiji nego što realno je. 

OCJENA

Koliko platiš: Umjereno 
Koliko se najedeš: Puno 
Valja za: Jako dobro 
Ukupni dojam: 

POJEDINAČNO

Burek sa sirom 
Burek s mesom 
Burek s krumpirom 
Burek s jabukom 

Pročitajte više