​Butković za siromašne: K Vilimu. Mjesto kakvih više nema

Foto: Zvonko Alač

K VILIMU je mjesto za koje znalci tvrde da radi najbolje ražnjiće u Zagrebu. Dodamo li da je na glasu kao mjesto stare škole i tihi obiteljski obrt u kući u dijelu grada koji je lako zamijeniti za selo, opravdano se postavlja pitanje: što smo do sada čekali s posjetom Vilimu?

Evo nas konačno K Vilimu

Rudeš, naselje na zapadu Zagreba, dom je obitelji koja cijela vrijedno radi u objektu nazvanom, naravno, po gazdi i pateru familiasu, koji pokriva baš sve pozicije u lokalu. Uvjerili smo se u to nakon što smo jedva našli parking u kvartu sa stiješnjenim kućama i praktički bez nogostupa.

Zato su električari, knauferi, vodoinstalateri i monteri klima kombije parkirali drito na cestu pred Vilimom. Spoznaja da je ovo mjesto za okrepu šljakera koji crnče u sprženom Zagrebu samo nam je dodatno srcu omilila Vilima bez da smo mu stupili na terasu. 

Vremeplov u najboljem smislu riječi

A tamo odmah vidimo da to nije terasa, nego vremeplov. Pod strehom obiteljske kuće ugođaj iz 80-ih, ali u onom najboljem smislu: radnici u mantilima i kvartovski fino obučeni oldtajmeri za stolovima prekrivenim crvenim stolnjacima razmjenjuju šale o punicama i seksualne aluzije nad platama krcatima mesom i držeći pive polkilašice. 

 

Ovdje vlada prijateljska, zajebantska atmosfera kurena žarom iz još jednog milog relikta prošlosti - kuhinje koja je poseban objekt nasred terase. Potpuno je otvorena pa možete pratiti cijeli proces roštiljanja kojim rukovodi gospođa sa simpatičnom tetovažom na ramenu.

Ovo je samo jedna od divnih scena na mjestu kakvih je sve manje

Sjeli smo za stol praktički u vrtu, od kojeg nas dijeli zelena cerada. K Vilimu dakle ima toliko šarmantnih, autohtonih detalja koji će vas na prvu osvojiti ako ste ljubitelj ovakvih mjesta. Točnije, mjesta koja iščezavaju. 

Vilimovo sveto trojstvo 

Sukladno konoserskim preporukama znali smo da moramo uzeti tri Vilimove znamenitosti: grah salatu s bučinim uljem, ražnjiće i pomfrit. Tako smo i uradili. Salata (15 kuna) je očekivano bila jako dobra, svježa i ukusna. Ražnjići (39 kuna) pak su izvrsni i opravdano slavljeni kao najbolji u gradu.

Ražnjići su im fantazija...

Zamamnog su okusa, mekoće, perfektno pečeni, ali i sočni te nisam ni primijetio da sam progutao tri komada prije nego što sam zastao povući prvi gutljaj piva. Ubrzo je stradao i posljednji i tek na njemu sam primijetio malo loja. Sve ostalo bilo je najbolje od mesa što ćete pojesti na ražnjiću.

I dok smo od ražnjića kod Vilima ovo očekivali, nismo se nadali da će mu lungić iz porcije miješanog mesa (147.50 kuna) biti onako senzacionalan kakvim se ispostavio. Mirne duše ćemo reći da je najbolji koji smo jeli u objektima ovakvog tipa. Nakon svakog zalogaja ove slasne, savršeno pečene i napacane delikatese smo se gledali i pitali zašto Vilimu i lungić nije tako slavljen kao i ražnjić?

... a lungić perverzija

Na glasu mu je i pomfrit, za koji smo se i osobno uvjerili da nije industrijski fritezaš, nego da se radi od krumpira koji u velikoj zdjeli preko terase donese baka koja ga ručno reže u bekstejdžu. 

Domaći pomfrit od krumpira koji reže i donosi baka

Uz meso nema lepinja ili somuna, nego običnog kruha. Nemamo apsolutno nikakvih problema s tim. Na ovakvom mjestu i uz ovakve mesne delikatese stare škole savršeno paše i mekani bijeli kruh.

Vilim ima i mane: Pljeskavice i posebno ćevapi

Ipak, nije Vilim bez mana. Prilično ispod visoke reputacije ovog časnog objekta bili su pljeskavica i ćevapčići iz plate s miješanim mesom. Pljeskavica je bila "samo" potpuno bezukusna, ali ćevapčići su bili nejestivi. Nije problem u njihovoj obradi jer bili su odlično, primjerno pečeni, nego u nekvaliteti mesa.

K Vilimu mora ozbiljno poraditi na tome da i ovaj dio ponude približi razini na kojoj su mu ražnjići i lungić jer ovakav disparitet nema smisla. Zato kada dođete tamo, uživajte u vrhunskim ražnjićima i lungićima, a pljeskavice i ćevape zanemarite.

OCJENE

Koliko platiš: Jako povoljno 
Koliko se najedeš: Puno 
Ukupni dojam: Vrhunski ražnjići, lungić i domaći pomfrit. Pljeskavice i posebno ćevapi očajni. Držite se zato prvog, zanemarite drugo i uživajte u autohtonim okusima i ambijentu stare škole 

POJEDINAČNO

Ražnjići 
Lungić 
Pljeskavica 
Ćevapi 
Domaći pomfrit 
Grah salata 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost 

Pročitajte više