Butković za siromašne očekivao je bogataško preseravanje. O, kako se prevario

Foto: Index

FOOD LAB. Kada pizzerija kao dodatak imenu ima ovakvu složenicu, to nam smrdi na preseravanje. O, kako smo samo pogriješili! Papavero, pizzerija u podsljemenskoj zoni Zagreba, okružena zelenim brežuljcima, već dugo je na glasu kao mjesto koje se mora posjetiti. Znajući da se nalazi u elitnom kvartu te da u nazivu ima spomenuti dodatak, prema njoj smo se zaputili s upaljenim snob alertom.

Međutim, odmah po dolasku na lokaciju uvjerili smo se koliko smo bili u krivu. Riječ je o lokalu koji je uređen jako ukusno i jednostavno. Bijelih zidova, ostakljen, shabby chic stolova i stolica, koji kao da su za sitne pare pokupljeni s Hrelića i samo očišćeni prije stavljanja u pogon. Domaćinski, topli ugođaj u pizzeriji potiče i to što je sva u svijetlom drvetu. Krasna je i mala terasa s pogledom na šumovita brda, ali kako smo u Papaveru bili po kiši, nažalost nije bila otvorena.

Dobili smo 3 menija

Nasmijana i uslužna konobarica donijela nam je čak tri menija. Glavni, onaj s pizzama i mesnim jelima, zatim sezonski, na kojem su, kao i na prethodnom, primjetni i slavonski i talijanski specijaliteti. Saznali smo da je tako zato što objekt vodi bračni par koji čine Slavonka i Talijan. Konačno, na trećem meniju bila je ponuda za djecu. Doslovno sve na njima zvuči zamamno i vrijedno probanja.

Odlučili smo krenuti s pizzama i to tako da smo na mjestu naručili dvije standardne za odrasle te jednu dječju. Pizzu od kiselog ili, što bi konoseri rekli, sourdough tijesta, koja je specijalitet kuće, ostavili smo za kraj, ali za ponijeti kući. Drugom djetetu naručili smo mini burger i mladi krumpir.

Prva na redu bila je Slavonka

Premda očito in mjesto, u kojem se tijekom našeg boravka izmjenjivala internacionalna klijentela, Papavero nije podlegao sveprisutnom trendu napolitanskih pizza. Na ovom mjestu rade dobre stare pizze iz krušne peći. Prva nam je na repertoaru bila Slavonka s kulenovom sekom, dimljenom slaninom i kobasicom. Pokazala se sočnom, pikantnom i bogatom.

Zelena je svježa i lakša

Zelena pizza sa sezonskim povrćem, salatom, parmezanom, gljivama i pestom je jako ukusna, svježa i lagana, ali opet zakusna. Jako smo bili sretni što smo konačno našli mjesto s craft pivom. Papavero je dokaz kako je dovoljno imati i jedno takvo pivo, ali da je ono vrhunsko.

Imaju odlično pivo

S obzirom na to da ovdje toče pivo Nove Runde, po našem sudu najbolje hrvatske craft pivovare, jasno je da je riječ upravo o takvom napitku. Citrusne note i ugodna gorčina Rundinog klasika APA savršeno su se sljubili s našim pizzama.

I dječja jela su top

Simpatičan detalj kod dječje Margherite je što na naravno okrugloj pizzi dodaju uši, pa onda izgleda kao Mickey Mouse. Ako idete s djecom u restorane, znate koliko ovakvi naizgled mali detalji znače za njihovu sreću te mir i zadovoljstvo vas kao roditelja i konzumenata u restoranu. Probali smo i tu dječju pizzu.

Također je bila odlična, jer u Papaveru očito pod dječji meni ne podvale drugorazrednu robu. Jednako je bilo i s hranom s drugog dječjeg menija, ali tu smo jedva uspjeli otkinuti zalogajčić prije nego što je naš sinčić pomeo sve s tanjura oduševljen burgerom i krumpirom.

Probali smo jedno jelo iz sezonske ponude

Kao što smo naveli, u Papaveru će vam već pogledom na jelovnike oči biti veće od guzice, ali taj osjećaj nezajažljivosti i pohlepe da pojedete i barem probate još nešto osim temeljnog jela ostaje i nakon što ga pojedete. Zato se nas dvoje odraslih odlučilo da podijelimo Beef tagliatelle s bonus menija, onog sa sezonskom ponudom.

Riječ je o ručno rađenim domaćim tagliatellama s govedinom, graškom i šparogama. I ovdje je sve bilo tipi-topi. Tjestenina je primjereno skuhana, kao i meso, koje se zato topi u istima, dok su grašak i šparoge malo tvrđi, ali taman da pucaju pod zubima.

Buncek pizza za doma

Za kraj, sa sobom smo osim krasnih impresija ponijeli još jedan specijalitet sa sezonskog menija, Buncek pizzu. Napravljena je od kiselog tijesta, ali uživajući u njoj pola dana kasnije, u tom smislu nismo primijetili razlike u odnosu na one obične pizze koje smo jeli prije nje.

Uz meso dimljenog bunceka na ovoj pizzi savršeno pašu mladi luk i posebno krema od luka srebrenca, tako da eto još jednog sjajnog pairinga iz Papavera. Očito je da smo ovdje probali više hrane nego inače, pa je red i da onda istaknemo ukupnu cijenu svega kupljenog. Dvije obične i jednu posebnu pizzu, jedno glavno jelo, dva dječja menija, dva velika craft piva i jedan sok platili smo 450 kuna.

U situaciji kakva vlada bezobrazno je napisati da je navedeni iznos, k tome potrošen u restoranu, "malo" ili "samo", ali je također i činjenica da platiti ovoliko četiri jela za odrasle, dva jela za djecu i dva velika piva, nije puno ako znamo da je sve ovo vrhunsko. U Papaveru svakako jest.

OCJENA

Koliko platiš: Umjereno 
Koliko se najedeš: Puno 
Valja za: Jako valja 
Ukupni dojam: Izvrsno 

POJEDINAČNO

Zelena pizza 
Slavonka pizza 
Buncek pizza 
Beef tagliatele 
Pivo 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost 

Pročitajte više