Butković za siromašne u fensi pizzeriji: Lokva nasred tanjura i tijesto od papira

Foto: Index

FRANKO'S je pizzerija koja je brzo po otvaranju prije par godina postala mjesto koje se "mora" posjetiti. Bili smo tamo par puta čim je počela s radom i nakon početnog oduševljenja nečim novim na metropolitanskoj sceni pizzerija, zanos nam je splasnuo. Razlog? Preseravanje Franko'sa.

Franko's smo pohodili od početka

Nemamo ništa protiv toga da se bazična, narodna jela poput pizza, tjestenina i roštilja podignu na višu razinu, upravo suprotno. Poklonici smo stremljenja da se i njih napravi i posluži na mjestima koja su uređenjem, ambijentom i uslugom bolja od prosjeka te nude nešto novo, prije svega u pogledu kvalitete jela. Međutim, Franko's nam je bio previše ušminkan, uštogljen, pretenciozan i snobovski, a fascinacija Italijom u ovom objektu lagano je prelazila u kompleks.

Tamo bi nam tada pretjerano ljubazni konobar prilikom naručivanja pizza krenuo s hvalisanjem kako je njima svaki sastojak osim bosiljka stigao izravno iz Italije, i to iz najboljih trgovina navedenim sastojcima, a po donošenju pizze za stol krenulo bi pripovijedanje o odabranoj vrsti.

Nije se propuštala ni prilika educirati goste o načinu lijevanja piva u čašu. Sve ovo nam je strahovito išlo na neku stvar. Zadnje, ali najvažnije, pizze su Franko'su bile jako dobre, ali za trpljenje svih ovih tirada ništa nije dovoljno dobro. Osim toga, bile su jako skupe.

Nije nam bitno što je netko ovo proglasio jednom od najboljih pizzerija u Europi, a ne bi trebalo biti ni vama

Višegodišnju apstinenciju od Franko'sa odlučili smo prekinuti za potrebe ovog recenzentskog serijala. Međutim, moramo naglasiti da to nismo napravili ponukani brojnim vašim porukama kako u Franko's "moramo otići jer je prema nekom izboru uvršten u 50 najboljih europskih ili 100 svjetskih ili tri hrvatske top pizzerije", pa je samim tim i vama super.

Navedeni kriterij smatramo jednako pogrešnim kao i odlučiti se na gledanje filma ili serije samo zato što ima visoku ocjenu na IMDb-u. O kvaliteti hrane u nekom ugostiteljskom objektu i njenoj vrijednosti za novac odlučite sami, a ne zato što je to nepoznat netko napisao i ocijenio.

Preseravanje i pretencioznost su reducirani, ali Franko's ne može pobjeći od sebe

Povratkom u Franko's zadovoljno smo primijetili da su preseravanje i pretencioznost reducirani, kako u pogledu osoblja tako i glede jelovnika. Ipak, Franko's ne može pobjeći sam od sebe, pa vam tako donesu pribor zlatne boje i jednako takvu slamku, mala kraftica mu košta 34 kune, a najmanja mineralna (naravno, San Pellegrino 0.25) 19 kuna.

Zato je konobarica bila ljubazna upravo koliko treba biti, a na meniju smo pozdravili stranicu naslovljenu "Old school pizza" s osam omiljenih pizza iz vremena kvartovskih pizzerija, kada to jelo nije koštalo 10+ eura. Cijene osam picaških evergrina u Franko'su kreću se od 57 do 66 kuna i, što se nas tiče, tu treba i završiti potragu za jelom ovdje, ali to ćemo elaborirati u nastavku priče.

Old school sekcija jelovnika i ništa više

S ovog dijela jelovnika uzeli smo najskuplju, Slavonsku, i oduševila nas je. Perfektno pečena, s tanko narezanim i jako ukusnim suhomesnatim delicijama, uz mekanu i sočnu mozzarellu fior di latte koja je sjajno kontrirala ljutim papričicama. Volimo da je tijesto malo žilavo pod zubom, a ovo je bilo upravo takvo. Korica je žute boje, a tijesto savršene debljine, ni predebelo ni pretanko. Zato je dobro upilo nadjev, što nikako nije bio slučaj s preostale dvije pizze koje smo probali. 

Franko's kao perjanicu ponude ipak ističe izbor od 19 posebnijih pizza kojima se cijene kreću od 58 do 114 kuna. One su dostupne u, kako u jelovniku piše, "a la romana hrskavoj izvedbi te u prozračnoj i elastičnoj napoletana izvedbi". Kako bismo probali sve varijante, Margheritu (67 kuna) smo uzeli kao napolitanu, a romana tretman smo priuštili Easy Daisy.

Neshvatljivi kiksevi

Iza onog što zvuči kao nadimak radodajke iz trailer-parka krije se pizza kojoj su posebnost ekstra djevičansko maslinovo ulje, polusušena rajčica i zlatni šampinjoni. Cijena joj je 86 kuna. S obzirom na to da su obje pizze jako skupe, od njih smo imali visoka očekivanja. Najblaže rečeno, ona nisu ispunjena, a jako nas je iritiralo i ono što se dogodilo još prije nego što su došle.

Premda smo svi za stol došli i naručili zajedno samo po jednu pizzu, bez predjela, salata ili nečeg drugog, svaka od spomenute tri pizze je svakome od nas dolazila za stol posebno, pet minuta nakon prethodne. Konkretno, prva je već bila pojedena do pola kada je došla druga i tako dalje...

To se dogodilo iako u pizzeriji nije bilo nikakve gužve, a peć im je ogromnog kapaciteta. Uz to nismo dobili nikakvu ispriku ili objašnjenje. Druga velika kritika na račun posluge ide zbog debljine pizze sa zlatnim gljivama. Užasnuti tankoćom tijesta u pizzeriji koju smo posjetili ranije, nekoliko smo puta naglasili konobarici da je želimo u onoj varijanti koja je debljeg tijesta.

Pizza koja izgleda sjajno, ali se ispostavi da je poput mlinaca

Iako nas je uvjeravala da je pizza a la romana upravo takva, kada je pizza koja na prvu sjajno izgleda konačno došla na stol, uvjerili smo se da je takav samo rub. Sve ostalo na njoj bilo je "debljine "mlinaca. Drugi veliki minus za Easy Daisy ide zato što je većinom njene površine plivala nekakva slana tekućina. Njeni sastojci i okus su sjajni, kako rekosmo i prvi vizualni dojam, ali ovo je pretanko.

Ali mane koje smo naveli za Daisy u pogledu tankoće tijesta su ništa prema onome kakva je bila Margherita. Na njoj je bilo toliko previše tekućeg rastopljenog sira da se prelio preko ruba čim ju je konobarica stavila na stol.

Jako ukusna i jako skupa lokva

Tijesto ove pizze je tako tanko da pod naletom ogromne količine kipućeg sira na njega nije ostalo ništa, pa na tanjuru nismo imali jelo teksture pizze nego najvećim dijelom sirnu lokvu. Istina, njome su plivali sjajna mozzarella fior di latte i Grana Padano, ali je to i dalje bila ne pizza, nego lokva. Preporučujemo zato da se u Franko'su držite sjajnih old school pizza, a da fensi tanane lokvolike zaobiđete.

OCJENE

Koliko platiš: Puno 
Koliko se najedeš: Ne najedeš se
Ukupni dojam: Zaboravite njihove preskupe i pretanke fensi pizze i jedite obične, old school izvrsne

POJEDINAČNO

Slavonska pizza
Pizza sa zlatnim šampinjonima
Margherita
Cijene
Čistoća
Ljubaznost  

Pročitajte više