Ena je mlada gastronomska nomatkinja, svoja plant-based jela kuha diljem svijeta

Foto: Privatna arhiva/Sam Eye Am Photo

POSTOJE ljudi koji su duhom pravi avanturisti i nikako ne mogu biti samo na jednom mjestu, a jedna od njih je i mlada Ena Čulić, gastronomska nomatkinja rodom iz Koprivnice. Nakon što je završila studij turizma, kaže, krenula je njezina najveća škola, jer je tada krenula živjeti kao nomad i spojila svoje dvije ljubavi - putovanja i kuhanje.

"Živjela sam i putovala u raznim zemljama, iako ne bih govorila u prošlosti jer je to još uvijek aktualno. Nisam vezana za lokaciju, volim istraživati i tu slobodu najviše cijenim. Radim ono što volim, a to je ponajviše kuhanje", govori nam Ena, u kojoj se strast prema kuhanju probudila još u djetinjstvu.

Sve je krenulo kada je počela raditi kao kuharica na brodu

"Kuhanje je moja strast odmalena, učila sam uz mamu, režući luk i češnjak i promatrajući što ona radi. S godinama se ta strast razvijala, radila sam u manjim restoranima kao studentica, ali me takvo okruženje ograničavalo", kaže Ena, a sve je krenulo kada se jednom prilikom našla na brodu kao osobna kuharica gošći koja je prakticirala plant-based prehranu.

Kaže da se tada našla u pravo vrijeme na pravom mjestu, a to je bio njezin posao iz snova, jer joj je bilo najbitnije da bude okružena prirodom i da ima slobodu u radu. "Izaberi posao koji voliš pa u životu nećeš morati raditi ni dana - time se vodim", otkriva Ena.

Na brodu je pripremala plant-based jela, a i sama od 16. godine ne jede meso i njezina se prehrana pretežno bazira na bezglutenskoj i vegetarijanskoj hrani. Ipak, kaže da se ne voli ograničavati pa tako voli pripremati razna jela, a otkrila je i da ne dijeli hranu na dobru i lošu.

Ne postoji savršena ishrana, kao ni dobra i loša hrana

"Na osobnom putu traganja za idealnom prehranom shvatila sam da nešto nedostaje u moru savjeta, prehrana i pristupa hrani - a to je da ne postoji savršena ishrana, kao ni dobra i loša hrana. Volim promatrati hranu kroz prizmu energije, ne toliko što jedemo, već kako jedemo i koliko jedemo", priznaje Ena.

Ona i na svom poslu, ali i privatno, svakodnevno sprema hranu od sezonskih namirnica, većinom od raznog povrća, a najviše o kuhanju i o hrani naučila je upravo volontirajući i putujući svijetom. "Jako puno recepata, trikova, tehnika i savjeta sam dobila upravo na putu, u mojoj najvećoj školi", otkriva Ena.

Kada nije na putu, već u rodnoj Koprivnici, Zagrebu, ili nekom drugom kraju Hrvatske, Ena zajedno sa svojom prijateljicom Izabelom Andrašić organizira Zajedničke stolove, na kojima kuha za svoje posjetitelje, a sve se odvija upravo u prirodi.

Organizira evente na kojima sprema hranu od sezonskih namirnica

Ideja je to koja se, kaže nam Ena, "kuhala" nekoliko godina, a prvi Zajednički stol ona i prijateljica organizirale su u listopadu prošle godine i nazvale ga Kasna Jesen. Do sada su ih održale već 10, i to po raznim lokacijama diljem Hrvatske.

"Zajednički stol za mene predstavlja slobodu kulinarskog izražavanja i veličanja sezonskih, organskih i lokalnih namjernica. Zajednički stol je mjesto međusobnog povezivanja, mjesto okupljanja, sigurnosti, unapređenja znanja i, naravno, dobre hrane", ističe Ena.

Ideja je da se na Zajedničkom stolu aktivira svih pet osjetila, a dobrodošli su svi - mladi, stariji, domaći, stranci, psi i mačke... A nedavno je Zajednički stol dobio još jedno novo izdanje, koje je Ena pokrenula sa svojom sestrom Unom - MIND FOOD- blindfolded food experience. 

Na kuhanje gleda kao na igru

Zahvaljujući povezu na očima ostala četiri osjetila postaju oštrija pa ovdje imate priliku zatvorenih očiju uživati u hrani prepuštajući se ostalim osjetilima. U današnje vrijeme, kada često jedemo brzo i bez razmišljanja te razgovaramo za vrijeme jela, na ovaj način možete povećati svijest o tome što se događa u vašem tijelu kada jedete te graditi zdrav odnos prema hrani.

Na svom Instagram profilu healthy.on.board često objavljuje fotografije raznih jela koja je spremila, no za razliku od drugih chefova, Ena ne kuha po receptima, već svako jelo priprema od oka.

"Kuham intuitivno, gotovo nikada ne mjerim, ne zapisujem, a često se nakon što skuham ni ne sjećam što sam sve stavila. Na kuhanje gledam kao na meditaciju, igru i slobodu izražavanja", ističe Ena i dodaje kako svojim fotografijama na Instagramu želi potaknuti svoje pratitelje da se poigraju kada vide slike hrane i sami pokušaju rekonstruirati ono što vide.

Pročitajte više