Evo što smijete, a što nikako ne biste trebali prati u perilici posuđa

Foto: Shutterstock

SLAŽEMO se da je perilica posuđa jedan od najpametnijih i najkorisnijih izuma za kućanstvo. Štedi vrijeme, pomaže pri čišćenju kuhinje i prljavog posuđa, a zahvaljujući njoj imamo mnogo više vremena za druge važnije i zabavnije stvari, jer ruku na srce, tko stvarno voli prati posuđe? Ipak, postoje predmeti koje nikada ne biste smjeli prati u perilici suđa, a evo koji su to.

Dok je većina posuđa koje svakodnevno koristimo sigurna za pranje u perilici posuđa, predmeti poput drvenih dasaka za rezanje, pojedini lonci i tave, kristalne čaše, predmeti od porculana te noževi mogu se oštetiti deterdžentom za pranje posuđa i visokom temperaturom. Svaki proizvođač kuhinjskog posuđa ima vlastite upute što se tiče pranja u perilici, a često možete pronaći neku varijantu oznake "prikladno za pranje u perilici posuđa" otisnutu na dnu posuđa.

Predmeti sigurni za pranje u perlici

o keramičko posuđe koje svakodnevno koristimo
o predmeti od tvrde plastike
o predmeti od nehrđajućeg čelika
o staklene čaše
o vatrostalne posude
o silikonski i metalni pribor

Predmeti koji nisu pogodni za pranje u perilici

o antikni, ručno oslikani porculan s metalnim okvirom
o predmeti od tanke plastike
o lonci i tave od lijevanog željeza i neprianjajućih podloga
o kristalno i osjetljivo stakleno posuđe
o noževi
o drvene daske za rezanje i ostali predmeti od drva
o termo šalice i posude
o predmeti od srebra

Posuđe naslijeđeno od bake perite na ruke

Sve staro, metalno ili ručno oslikano posuđe treba se prati ručno zbog mogućnosti lomljenja ili blijeđenja uslijed pranja pod visokim pritiskom vode, zbog utjecaja deterdženta ili visokih temperatura. Predmeti od tvrde plastike mogu se staviti na gornju rešetku, a kod pranja tanke ili jednokratne plastike postoji rizik od topljenja.

Posuđe od akrila i melamina također treba prati ručno kako bi se izbjegle pukotine i blijeđenje. Većina posuda od nehrđajućeg čelika i limovi za pečenje sigurni su za pranje u perilici posuđa. Čaše za piće i ostale staklene predmete slobodno perite u perilici, ali osjetljivo stakleno posuđe, kao što je ručno puhano ili oslikano staklo, perite ručno kako bi se izbjeglo lomljenje, žutilo i zamućenje.

Noževima u perilici nije mjesto

Silikonski pribor, poput lopatica i špatula, te većina metalnog posuđa može se prati u perilici. Budite oprezni s posuđem i noževima sa šupljim drškama jer visoka toplina može uzrokovati topljenje ljepila koje drži dijelove zajedno. Izbjegavajte stavljanje oštrih noževa u perilicu posuđa. Oštrice mogu otupjeti, a sam nož može oštetiti unutrašnjost perilice.

Daske i termosice mogle bi se uništiti

Intenzivno visoke temperature koje nastaju tijekom pranja u perilici posuđa uništavaju drvene daske za rezanje, a na taj se način u samim pukotinama nakupljaju sokovi iz sirovog mesa, zbog čega postoji i opasnost od zaraze, ali i od toga da daska pukne. Osim daske za rezanje, u perilicu posuđa ne biste smjeli stavljati ni bilo kakav drugi kuhinjski pribor od drva, pa tako i bambusa.

Mislite li da je mudro putne šalice i druge termo posude oprati u perilici zbog uskih, nedostupnih dijelova u njima koje ne možete lako dohvatiti rukom, varate se - voda i toplina mogu oštetiti brtvu i izolaciju pa će takvo posuđe izgubiti svoju funkciju ako se uništi u perilici.

Pročitajte više