Florida zabranjuje laboratorijski uzgojeno meso, a ovo je razlog

Foto: Shutterstock

GUVERNER Floride Ron DeSantis službeno je potpisao zakon o zabrani i kriminalizaciji proizvodnje i prodaje laboratorijski uzgojenog mesa u državi. Oni koji prekrše zakon suočeni su s prekršajnom prijavom drugog stupnja, što je kažnjivo do 60 dana zatvora ili novčanom kaznom od 500 dolara.

"Florida se bori protiv plana globalne elite da prisili svijet da jede meso uzgojeno u Petrijevoj zdjelici ili kukce kako bi postigli svoje autoritarne ciljeve", rekao je DeSantis u izjavi. Ovo je prvi takav zakon u SAD-u, no nekoliko drugih država, uključujući Alabamu, Tennessee i Arizonu, žele postići isto.

>> Novinarka isprobala kobasice uzgojene u laboratoriju, ovo su njezini dojmovi

Zakonodavci Floride su još prošle godine počeli raditi na zabrani putem dva zakona, a u veljači prošle godine donijeli su prvi od tih zakona, koji zabranjuje proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojenog mesa. Valja napomenuti da se to meso razlikuje od tradicionalnih vege burgera i drugih veganskih alternativa mesu - to je meso uzgojeno iz uzorka životinjskih stanica, a pritom nijedna životinja ne stradava.

Potencijalni problemi s ovim zakonom

U SAD-u ovu industriju jako nadziru američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) i ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), a trenutno u SAD-u postoje 43 tvrtke koje proizvode takvo meso, od kojih samo dvije imaju odobrenje FDA-a. A ako ovaj zakon usvoje i druge savezne države u SAD-u, to bi moglo označiti kraj takvih tvrtki.

>> Goveđa riža: Korejski znanstvenici predstavili su rižu križanu s govedinom

Problem s ovim zakonom mogao bi biti i u tome što bi zabranom proizvodnje laboratorijski uzgojenog mesa zakonodavci Floride mogli dovesti u opasnost budućnost opskrbe hranom u državi jer brojni podaci kažu da će se potražnja za proteinima na Floridi udvostručiti do 2050. godine. 

Međutim, zakonodavci, uključujući DeSantisa, kažu da se radi jednostavno o zaštiti govedine, a poljoprivreda i stočarstvo su nevjerojatno važne industrije za Floridu. Ipak, ne slažu se svi s ovim zakonom - u veljači je North American Meat Institute, nacionalno trgovačko udruženje koje predstavlja 95 posto proizvođača i dobavljača crvenog mesa u SAD-u, napisalo otvoreno pismo DeSantisu protiveći se zabrani.

Pročitajte više