Fora lokal u Zagrebu s tek jednom stavkom na meniju vode mama i kći. Upoznali smo ih

Foto: Hana Kajari/Index

NA ADRESI Gajeva 8 u Zagrebu smjestio se mali lokal u kojemu možete kušati samo jednu vrstu keksa, one s komadićima čokolade. Riječ je o Cooksiću, lokalu iza kojeg stoji jedan mali tim žena, a osnovale su ga mama i kći. Pričali smo sa Sarom Brašnović koja nam je otkrila kako su ona i njezina mama došle na ideju Cooksića.

"Cooksići će službeno krajem ožujka postojati godinu dana, ali u našim životima i mislima oni su cjeloživotni projekt i ideja. Zagreb je bio logično i praktično mjesto, naš rodni grad koji najbolje poznajemo i koji smo htjele obogatiti za jedinstveno iskustvo ručne, domaće izrade keksa", otkriva nam Sara i kaže da su Cooksići spoj novog i starog - klasični keks u modernom obliku američkog cookieja.

Ručno rađeni keksi koje svi obožavaju

"Oni su nešto između keksa i kolača, a najdraži opis nam je da su kao bucmasti komadići raja! Odluka o vrsti koju ćemo nuditi bila je najlakši dio - iz iskustva dječjih rođendana, godišnjica, općenito posebnih prigoda, Cooksići su uvijek favoriti i prvi nestanu s tanjura", kaže Sara i dodaje da su ona i majka smatrale da Zagrebu nedostaje jedan ovakav prostor i priča.

Sara ističe da, s obzirom na to da je riječ o isključivo ručnoj proizvodnji od početka do kraja, svi se keksići rade svježe svaki dan, a proda se sve što se taj dan zamijesi. A opisala nam je i kako je izgledao proces usavršavanja recepture.

"Kao i kod svakog recepta, stvar je pokušaja i pogreške. Receptura nije bila toliko zahtjevna koliko procjena vremena pečenja, da budu savršeno hrskavi izvana, a mekani iznutra. Ali svaki je 'zamjes' priča za sebe i svaki keks se mora gledati i pratiti da bude pečen po našim standardima jer to naši klijenti i očekuju", otkriva Sara.

Nude i neke limited edition okuse

Na njihovoj web-stranici pronašli smo informaciju da, osim klasičnog čokoladnog Cooksića, rade još dvije vrste, ali po narudžbi, a riječ je o cooksiću s brusnicama i čokoladom te proteinskom cooksiću s bademima i čokoladom. No imaju i neke limited edition okuse.

"Od rujna prošle godine uveli smo tjedan dana limited edition Cooksića svaki mjesec, i to je uvijek zadnji tjedan u mjesecu. Dosad smo imali kombinaciju brusnica-čokolada, naranča-čokolada, orasi-cimet-čokolada (takozvani Orašar), limun detox bez čokolade i bademi-kava-čokolada", kaže nam Sara i dodaje da stalno isprobavaju nešto novo i smišljaju kombinacije koje bi mogle biti dobro prihvaćene a da ostanu dosljedni tome što Cooksić jest.

Njihovi Cooksići imaju okus doma

Kada smo ih pitali što Cooksić izdvaja od drugih lokala u Zagrebu, Sara nam je rekla da je to njihov pristup.

"Nismo išli s ciljem konkurirati ikome, smatramo da u Zagrebu ima mjesta za sve koji se vole baviti ovim poslom. Ono što nas možda izdvaja je pristup, htjeli smo da se svi osjećaju dobrodošlo kod nas, da imaju dojam kao da su ušli u kuhinju vlastitih mama ili baka, gdje su svi uvijek rado viđeni i dočekani. Okus je vezan uz osjećaj, a mi volimo misliti da naši Cooksići imaju okus doma", zaključuje Sara.

Pročitajte više