Ili ga obožavaju ili mrze, no zašto svježi korijander nekima ima okus sapuna?

Foto: Unsplash

SVJEŽE začinske trave čak i najjednostavnijem jelu daju poseban okus, no oko jedne od njih se lome koplja. Riječ je o svježem korijanderu koji ili volite ili mrzite, a oni koji ga ne vole reći će da ima okus poput - sapuna.

Korijander je biljka koja potječe iz Južne Europe i sa Srednjeg Istoka, a osim što se koristi kao začin, ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje. Bogat je antioksidansima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselinama, a poznat je i kao diuretik.

>> Ovih 18 začina i začinskih trava super se slaže s piletinom, kombinacija je brdo

Korijander se koristi od drugog tisućljeća prije Krista i dio je mnogih kuhinja, od kineske i tajlandske do meksičke i indijske. No iako jelima daje svježi, limunasti okus, kod nekih ljudi miris i okus korijandera izaziva negativnu reakciju - nekima ima okus sapuna, a neki kažu da ima okus mrtvih buba.

Zašto korijander nekima ima okus sapuna?

Ljudi koji ne vole korijander obično imaju gen koji detektira aldehidni dio korijandera kao miris i okus sapuna. Ako se prisjetimo gradiva sa sata kemije, aldehidi su organski materijali koji imaju različitu kemijsku strukturu. 

Sparivanje atoma ugljika s atomom kisika ostavlja mjesta za još dvije veze. Ako je jedna od tih veza s atomom vodika, naziva se aldehid. Ako niti jedna od veza nije s vodikom, postaje keton. Razlika može biti mala na molekularnoj razini, ali ima velike implikacije na olfaktornoj (mirisnoj) razini. 

Sumnja se da je upravo miris glavni razlog zašto neki ljudi ne vole korijander, a miris je izravno povezan s našim okusom. To je potvrdila i znanost, a jedna je studija došla do zaključka da je otprilike 10 posto populacije pod utjecajem tog gena zbog kojeg korijander ima neugodan okus, a taj je gen češći kod žena i ljudi europskog podrijetla.

Gdje ga ima za kupiti?

Iako neki ne vole njegov okus, oni su u manjini, a oni koji vole korijander često ga koriste u jelima - od njega se može napraviti pesto, a koristi se i u nekim meksičkim jelima kao što je jelo od svinjetine cochinita pibil i često se stavlja i u falafel.

Svježi korijander može se kupiti u vezicama ili stručcima po mnogim hrvatskim tržnicama, baš kao i, primjerice, svježi peršin i ostale začinske trave. Mogu se pronaći i sušeni listovi korijandera (pronašli smo ih na web shopu Harissa, a vrećica od 30 g košta 2.64 eura), a u dućanima bio&bio možete pronaći i mljeveni korijander (40 g za 2.99 eura).

>> Volite li ih? Ovo su najomraženije namirnice na svijetu

>> Spremite začinsko bilje za zimu. Ovdje smo objasnili na koje sve načine mi to radimo

Pročitajte više