Isplati li se sjesti u auto i otići u Brežice samo zbog pizze? Provjerili smo

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a u nastavku saznajte gdje vas danas vodi.

NAKON petka i subote, dva zanimljiva dana provedena u Beogradu i odličnog koncerta Rammsteina, u nedjelju smo se zatekli u Zagrebu te smo odlučili otići na ručak u obližnje Brežice. Nekoliko mi je prijatelja u par navrata preporučilo pizzeriju Hudu koja se nalazi u samom centru Brežica, a budući da već jako dugo nismo bili u tom malom slovenskom gradiću, odluka je pala i zaputili smo se preko granice.

Stigli smo oko 13 sati, nekih sat vremena nakon otvaranja, i pronašli stol na maloj terasi ispred pizzerije. Huda se nalazi u samom centru Brežica, a u unutrašnjem, ne baš prevelikom prostoru ima mjesta za nekih petnaestak gostiju, dok se na terasi nalazi šest ili sedam stolova.

Ono što me je odmah razveselilo pri pogledu na kartu pića je točeno lokalno craft pivo Reset, koje sam već probao par puta i koje mi je jedno od boljih craft piva.

50 minuta čekanja na pizzu koja se peče 60 sekundi

Huda u ponudi ima dvanaest pizza, a budući da se uvijek na neki način pripremim za odlazak u pojedinu pizzeriju, znao sam da prave dobre napoletanske pizze. Pročitao sam i dosta tekstova i recenzija o Hudi, pa smo već unaprijed znali koje ćemo pizze naručiti.

Međutim, kako ipak ne bi sve bilo savršeno, onako kao što piše u recenzijama i osvrtima, doživjeli smo dva mala, sasvim nepotrebna razočaranja. Pizzu Karamela koju svi ističu kao pizzu koju se mora kušati nije bilo moguće naručiti zato što im je, ako sam dobro shvatio, nestalo domaćeg pesta od bosiljka.

Zato smo umjesto Karamele naručili Burratu i Elen. Burratu, naravno, zbog omiljene nam burrate, a Elen zato što nam je djelovala lagano. I sad dolazimo i do onog drugog prije spomenutog razočaranja. Naime, iako na stranicama pizzerije piše kako se njihova pizza peče na vrlo visokim temperaturama i gotova je za samo 60 sekundi, mi smo naše pizze čekali nevjerojatno dugih pedeset minuta.

Moram biti iskren do kraja pa napomenuti kako nas je simpatična i srdačna konobarica upozorila na nešto duže čekanje, ali definitivno nismo mislili da se radi o čekanju od skoro sat vremena. Nama toliko dugo čekanje nije teško palo zbog lijepog vremena, ugodnog ambijenta, dobre lokacije pizzerije u mirnom centru grada i odličnog craft piva, ali sam siguran da bi to zasmetalo mnogima koji bi na pizzu u Brežice došli ciljano samo na ručak ili večeru.

Progledali smo im kroz prste

Već smo pri prvim zalogajima zaboravili nešto duže čekanje jer Huda pravi uistinu vrhunske napoletanske pizze. Tijesto je jako dobre teksture, dobro pečeno i finog okusa. Rubovi su napuhani i prozračni, a sredina uobičajeno tanka i mekana. Nadjevi su sočni i u sebi sadrže vrlo kvalitetne sastojke.

Pizze su i vizualno i okusom skoro pa savršene napoletane. Cijene su pristupačne, a kreću se od 8.8 eura, koliko košta Marinara, do 13.50 eura, koliko treba izdvojiti za onu najskuplju, a to je Tuf, pizza s kremom od tartufa. Margherita je 9.90 eura, a većina je pizza između 10 i 12 eura.

Isplati se otići

Čitajući recenzije, pronašao sam ih nekoliko u kojima gosti pišu kako se ne isplati sjesti u auto i doći u Brežice samo zbog pizze.

Nikako se ne mogu složiti s tom tvrdnjom jer su Hudine pizze uistinu vrlo kvalitetne, a sama lokacija i ambijent Hude dodatni su razlog za odlazak u Brežice. Pogotovo ako volite dobru napoletanu, a živite negdje u blizini. Tu prvenstveno mislim na Zagreb. Nama je od zapadnog dijela grada do Hude trebalo nekih dvadesetak minuta vožnje, starom cestom bez plaćanja slovenske cestarine.  

I mala zanimljivost za kraj

U Brežicama se nalazi dosta zanimljivih lokacija koje se isplati posjetiti, a osim dvorca Brežice u kojem se nalazi Posavski muzej i obnovljenog vodotornja svakako se isplati prošetati do velikog i impresivnog mosta koji prelazi dvije rijeke.

Most čez Savo in Krko privlači poglede svojom neobičnom mrežastom konstrukcijom tirkizno plave boje, a zanimljiv je po tome što se po njemu vozio Jackie Chan. Jedna je scena popularnog filma Božji oklop snimana upravo na ovom mostu.

I zato, ako volite dobru napoletansku pizzu, svakako posjetite Hudu pizzeriju u Brežicama, a višak kalorija nakon posjeta pizzeriji možete potrošiti obilaskom muzeja u obližnjem dvorcu ili šetnjom do Mosta čez Savo in Krko.

Nadamo se da su navedeni nedostaci bili samo loš dan, a ne opuštanje nakon jako puno pohvala i pozitivnih recenzija koje je ova pizzeria dobila. Bez tog dugog čekanja i manjih nedostataka u jelovniku, Huda pizzeria svakako zaslužuje epitet vrhunske pizzerije koju svaki ljubitelj pizze mora posjetiti i upisati na svoju listu dobrih pizzerija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.