Istražili smo jesu li kamenice zaista afrodizijak, odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: Shutterstock

ZA ODREĐENE se namirnice smatra da mogu povećati naš seksualni nagon i da djeluju kao prirodni afrodizijaci, a jedna od tih namirnica su i kamenice, koje se već stotinama godina smatraju prirodnim afrodizijakom i naširoko se koriste za pobuđivanje strasti.

Kamenice, naime, sadrže spojeve koji bi mogli poboljšati seksualne performanse i želju, no što o tome kaže znanost i što to točno namirnica mora imati da bi se smatrala afrodizijakom? Povodom skorog Dana zaljubljenih istražili smo je li najpoznatiji afrodizijak na svijetu zaista afrodizijak. 

Što je afrodizijak?

Hrana se naziva afrodizijakom kada se vjeruje da može pobuditi ili povećati seksualnu želju, poboljšati seksualne performanse ili potaknuti romantiku. Afrodizijaci dolaze u različitim oblicima, uključujući hranu, začine ili napitke, a vjeruje se da neki sastojci u tim namirnicama imaju svojstva koja utječu na hormone, cirkulaciju krvi ili način na koji mozak percipira seksualno uzbuđenje. 

Međutim, važno je napomenuti da učinak afrodizijaka može varirati od osobe do osobe te da znanstvena podrška njihovoj učinkovitosti često nedostaje. To je više povezano s povjerenjem, uvjerenjima i kulturnim aspektima nego s dokazanom medicinskom učinkovitošću.

Mogu li kamenice povećati seksualnu želju?

Kamenice se već stoljećima smatraju izuzetnom delikatesom i prepune su hranjivih tvari, a sadrže spojeve koji, vjeruje se, mogu poboljšati seksualnu izvedbu i uzbuđenje. Jedan od tih spojeva je cink - jedna kamenica sadrži 5.5 miligrama cinka, što je polovica preporučene dnevne količine za muškarce i više od polovice za žene.

Neka istraživanja pokazuju da cink utječe na razinu testosterona kod muškaraca, a može pozitivno utjecati i na plodnost. Iako mnogi ljudi povezuju testosteron s muškim seksualnim nagonom, neki dokazi također sugeriraju da male količine testosterona mogu pozitivno utjecati i na ženski seksualni nagon.

Neka istraživanja pokazuju i da cink povećava razinu dopamina, neurotransmitera koji je odgovoran za osjećaj zadovoljstva. Prema istraživanjima, dopamin može poboljšati erektilnu disfunkciju kod muškaraca i pojačati seksualni odgovor kod žena.

Osim toga, kamenice također sadrže i D-asparaginsku kiselinu, aminokiselinu koja može pomoći u proizvodnji testosterona i estrogena, muških i ženskih spolnih hormona. Kao takva, ova aminokiselina ima sličnu ulogu kao cink u jačanju seksualnog uzbuđenja.

Zaključak

Kamenice su odličan izvor nutrijenata i iako mogu sadržavati hranjive tvari koje su povezane s jačanjem seksualnog nagona, poput cinka, malo je vjerojatno da će konzumacija kamenica posebno utjecati na nečiji seksualni nagon.

Niti jedno istraživanje ne mjeri izravno učinak cinka, D-asparaginske kiseline ili dopamina iz kamenica na libido i potrebna su dodatna istraživanja kako bi se shvatilo povećava li konzumacija kamenica kao dio zdrave, dobro zaokružene prehrane izravno libido i seksualnu želju.

Pročitajte više