Kako čuvati limun da ne istrune i ostane svjež što duže

Foto: Nel Pavletic/Pixsell

JESTE LI ikada kupili limune s namjerom da ih iskoristite u svojim omiljenim receptima, samo da biste ih kasnije zatekli suhe ili pljesnive? Ne brinite, niste sami! Svježi limuni mogu biti osvježavajuć dodatak vašoj kuhinji, ali važno je znati pravilno ih pohraniti kako bi ostali svježi što je duže moguće.

U ovom članku otkrit ćemo vam pet jednostavnih, ali vrlo učinkovitih načina kako pohraniti limune i osigurati da ostanu svježi i ukusni. Bez obzira na to jeste li ljubitelj limunade, kolača od limuna ili jednostavno želite osvježiti svoja jela, slijedite ove savjete i uvijek ćete pri ruci imati sočne, svježe limune spremne za upotrebu.

Kako odabrati najkvalitetnije limune

Kada je riječ o odabiru limuna, ključno je prepoznati svježe i kvalitetne primjerke. U Hrvatskoj sezona domaćih limuna obično traje od kasne jeseni do ranog proljeća, kada većina lokalno uzgojenih limuna postaje dostupna na tržištu.

Uvozni limuni dolaze iz različitih dijelova svijeta, uglavnom iz Turske, Grčke i Izraela, ali i Argentine, Brazila i Indije. Obično se beru dok su još nezreli, pa pri odabiru limuna obratite pozornost na sjajnu koru, čvrstoću i boju.

Kada birate limune, izbjegavajte one koji su naborani ili mekani. Umjesto toga, potražite limune svijetle boje koji djeluju čvrsto na dodir i obećavaju bogatstvo soka. Pažljiv odabir svježih i sočnih limuna je ključan za osiguravanje svježe kućne zalihe.

Koristite ladice za povrće u hladnjaku

Jedan od ključnih koraka za očuvanje svježine limuna je pravilno pohranjivanje u hladnjaku. Prema preporukama stručnjaka, limune je najbolje čuvati u ladici za povrće jer tamo mogu izdržati mjesec dana ili više.

Ladice za povrće su posebno dizajnirane za produljenje svježine voća i povrća te imaju otvore za protok zraka. Kako biste postigli optimalne uvjete za pohranu limuna, provjerite jesu li zračni otvori ladica otvoreni. To će osigurati veći protok zraka i nizak postotak vlage, što su idealni uvjeti za očuvanje limuna. 

Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se podešavanje temperature hladnjaka na raspon od 2°C do 8°C. Održavanje stabilne temperature i pravilan protok zraka ključni su za očuvanje svježine limuna tijekom duljeg razdoblja.

Pohranite ih uronjene u vodu

Jeste li čuli za odličan trik s pohranom limuna u vodi? Na popularnoj platformi TikTok korisnica meowmeix je objavila video u kojem je nekoliko cijelih limuna stavila u staklenku napunjenu vodom i zatim tu staklenku pohranila u hladnjak. Ona tvrdi da će ovako pohranjeni limuni ostati svježi do tri mjeseca.

@meowmeix The proper way to store your lemons 🍋 #zerowaste #ecofriendly #foodtips ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Ovaj trik ima podršku i stručnjaka, barem djelomično. Časopis Cook's Illustrated proveo je eksperiment u kojem su otkrili da limuni pohranjeni u vrećici s patentnim zatvaračem i dodatkom 1/4 šalice vode ostaju sočni i svježi do četiri tjedna.

Ne pohranjujte ih u plastičnoj ambalaži

Ako želite da vaši limuni dulje ostanu svježi, izbjegavajte plastične vrećice. Plastična ambalaža zadržava vlagu, što dovodi do bržeg kvarenja limuna. Umjesto toga, koristite papirnate ili višekratne mrežaste vrećice. One omogućuju bolju cirkulaciju zraka oko limuna i održavaju ih svježima dulje vremena.

Ako nemate papirnate ili mrežaste vrećice pri ruci, možete koristiti vrećicu s patentnim zatvaračem iz koje ste izbacili što više zraka. Limuni koji su pohranjeni na ovaj način trebali bi održati optimalnu svježinu do četiri tjedna.

Držite ih odvojeno od ostalog voća

Jedan od najboljih načina da limuni dulje ostanu svježi je čuvati ih odvojeno od ostalog voća i povrća. Određeno voće i povrće, poput lubenica, banana, jabuka, rajčica i avokada, otpušta etilen, plinoviti biljni hormon koji ubrzava sazrijevanje. Limuni su osjetljivi na etilen, pa ih čuvanje s voćem i povrćem koje proizvodi etilen može brže pokvariti.

Zamrznite limune

Ako imate previše limuna, razmislite o njihovom zamrzavanju. Odlično podnose zamrzavanje i u zamrzivač ih možete pohraniti cijele ili narezane. Na ovaj način limuni se mogu čuvati do četiri mjeseca.

Ako planirate zamrznuti kriške limuna, prvo ih zamrznite raspoređene na limu za pečenje kako bi ostale odvojene, a zatim ih prebacite u vrećicu koja je prikladna za tu svrhu. Iako će zamrznuti limuni biti mekani kada se odmrznu, njihov sok će ostati netaknut. Naravno, možete zamrznuti i samo sok umjesto cijelog limuna.

Pročitajte više