Kako skuhati pravi domaći pekmez od šljiva

Foto: Shutterstock

SPREMAMO zimnicu punom parom, a uskoro je na redu i pekmez od šljiva. Šljive koje se koriste za kuhanje domaćeg pekmeza uglavnom su bistrice, duguljastih plavoljubičastih plodova kakve ima gotovo svaki voćnjak u unutrašnjosti Hrvatske.

Odaberite skroz zrele šljive

Kad birate šljive, nemojte uzimati one koje nisu još potpuno zrele i koje su zelenkaste iznutra. Nisu dovoljno slatke pa ćete morati dodati više šećera, a neće se ni raspasti kako treba pa pekmez neće imati onu kremastu i lagano ljepljivu teksturu kakvu treba imati.

Šljive koje trebate su iznutra žutonarančaste boje, no pripazite da nisu previše zrele, to ćete prepoznati ako imaju "rakijasti" miris. Važno je i da nigdje nisu natrule jer bi vam to moglo pokvariti cijelu turu skuhanog pekmeza.

Dodajte nešto za aromu

Što se dodataka tiče, šećer se tradicionalno dodaje, iako postoje i verzije bez. Još ljepši miris i okus pekmezu će dati malo ruma, a nije loše staviti navrh noža cimeta i koju žličicu ekstrakta vanilije.

Bitno je da se pekmez dobro ukuha i ne trebate dodavati nikakve konzervanse, u čistim i dobro zatvorenim staklenkama će bez problema na tamnom i hladnom mjestu trajati dvije godine.

Kako sačuvati pekmez od kvarenja

Već smo pisali o tome kako dobro zatvoriti staklenke kako se sadržaj ne bi pokvario, no nije loše ponoviti. Kako bi se stvorio vakuum u staklenci da bi mirno mogla dočekati zimu, pa i proljeće, a bez da se pokvari, potrebno je staklenke staviti u pećnicu ili "zakuhati" na štednjaku. 

Ako se odlučite za pećnicu, zagrijte je na 140 stupnjeva, ugasite pa odmah unutra stavite zatvorene staklenke i ostavite preko noći da se ohlade zajedno s pećnicom. 

Ako radite na štednjaku, u veliki lonac stavite staklenke, ulijte vode do 2/3 visine staklenki i zakuhajte. Čim krenu mjehurići, ugasite i ostavite da se sve zajedno ohladi u vodi. U oba slučaja ćete na kraju, kada se sve ohladi, vidjeti kako se sredina čepa, to jest poklopca, uvukla prema unutra. To znači da je sve ok i da staklenke možete preseliti u ostavu ili neku policu na tamnijem mjestu koja nije direktno izložena suncu i spremne su za zimu.

Recept po kojem oduvijek kuhamo domaći pekmez od šljiva možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više