Kažu da je kelj superhrana. Nama je super i bez tih laskavih titula

Foto: Marin Tironi/Index

KELJ je tamnozeleno lisnato povrće koje pripada obitelji kupusa. Lako se uzgaja i može izdržati niske temperature, što ga čini pogodnim za uzgoj u mnogim klimatskim područjima. Smatra se kako potječe s područja istočnog Mediterana i Anatolije, gdje se počeo uzgajati za hranu prije najmanje 4000 godina.

Povijesni zapisi pokazuju da se kelj stoljećima uzgajao i konzumirao diljem Europe i sastojak je mnogih tradicionalnih jela. Može se jesti sirov u salatama, pržiti, pirjati te dodati juhama i varivima, a popularan je i u obliku čipsa. Jednostavan je za pripremu i jeftin.

Sirov je gorkast

Sirovi kelj ima izražen zemljani okus uz blagu gorčinu i u salatama se može dobro uklopiti sa slatkim i orašastim sastojcima, poput meda ili tahini namaza. Kada se dodaje salatama, sirovi kelj se sjecka, a ponekad prvo i namače u vodu s malo soli ili octa kako bi omekšao.

Također se može kuhati na pari, pirjati, kuhati, peći ili pržiti. Popularan je dodatak juhama i varivima jer njegovi čvrsti listovi dobro podnose kuhanje i zadržavaju čvrstu teksturu umjesto da se pretvaraju u kašu. Kao jednostavan prilog, može se kratko pirjati s češnjakom, soli i paprom dok ne uvene i omekša.

Drvenaste stabljike ne želimo

Bez obzira na to jedete li kelj sirov ili kuhan, prije konzumacije je potrebno ukloniti krute, blago drvenaste stabljike (ostavite ih za kuhanje povrtnog temeljca), što se lako može učiniti jednostavnim rezanjem duž obje strane rebra. Kelj također treba dobro isprati prije jela ili kuhanja jer kovrčavi listovi mogu zadržati mnogo pijeska, prljavštine, kukaca ili drugog otpada.

Kelj se može snaći kao dobar sastojak u salatama, juhama, varivima, pa čak i kao sastojak smoothieja. U Aziji je čest sastojak jela iz woka s povrćem jer izdašni listovi dobro podnose visoke temperature. Na američkom jugu često se kombinira s raštikom ili lišćem repe i satima pirja s buncekom.

Nemojte ga prati odmah nakon kupovine, pa ostaviti u hladnjaku

Pranje treba obaviti neposredno prije kuhanja ili konzumiranja, a ne prije skladištenja jer će mokri listovi brže uvenuti. Budući da je kelj prilično čvrst, može ostati svjež u hladnjaku do četiri ili pet dana.

Držite ga labavo zamotan kako biste omogućili protok zraka, ali spriječili pretjerano sušenje. Možete ga i zamrznuti za dulje skladištenje, ali ga je prije zamrzavanja najbolje blanširati.

Varivo od kelja

Popečci od kelja i krumpira

Salata od kelja i prokulica

Musaka od kelja

Ribollita

Zeleni smoothie

Pročitajte više