Koliki je rok trajanja brašna? Sve ovisi o tome skladištite li ga pravilno

Foto: Shutterstock

BRAŠNO koristimo svakodnevno. Kiflice, kolači, pohano, palačinke, pa i zaprška za variva - za sve nam treba. No jeste li se ikada zapitali kako pravilno skladištiti brašno? Imamo nekoliko trikova kojima ćete sačuvati svoje zalihe od propadanja.

Čuvajte ga na hladnijem mjestu

Temperatura je jedan od važnijih faktora. Prirodna ulja koja se nalaze u brašnu trebate održati što hladnijima kako brašno ne bi poprimilo neugodan miris. Idealna je ostava koja se ne grije.

Prebacite u posudu s poklopcem

Brašno možete ostaviti u originalnom pakiranju, no to nije najpametnije. Najčešće su to papirnate vrećice koje lako propadaju i propuštaju svjetlost. Bolje rješenje je prebacivanje brašna u posudu s poklopcem. Još je bolje ako imate posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Neka bude na mračnom

Mjesto na koje ćete pohraniti brašno neka bude mračno. Svjetlost nije dobra zato što podiže temperaturu i može potaknuti oksidaciju koja je neprijatelj svježeg brašna. Ako nemate mračno mjesto, onda neka posuda u kojoj ćete držati brašno bude neprozirna kako svjetlost ne bi prodirala. 

Možete ga vakuumirati

Višak brašna koji nećete odmah koristiti možete vakuumirati. Koristite posude za vakuumiranje ili vrećice. Tako će vam brašno duže ostati svježe. 

Koliko zapravo traje?

Svako bijelo brašno koje je pohranjeno na sobnoj temperaturi možete koristiti tri mjeseca. Ako ipak čuvate brašno na hladnijem mjestu, onda može sačuvati svježinu i do šest mjeseci. U hladnjaku brašno može biti do godinu dana, a u zamrzivaču do dvije. Brašno od cjelovitih žitarica u sebi ima više ulja pa se brže kvari, zato češće provjeravajte njegovu svježinu.

Pročitajte više