Koliko hrane pripremiti za Božić da ne bude ostataka? Ovdje je sve u gramima

Foto: Shutterstock

SVAKE godine diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, u smeću završava hrpa hrane. Dobre, ukusne, s ljubavlju i voljom pripremljene hrane koju je netko platio, ali je jednostavno višak i nitko je više ne želi jesti. Iako je tako tijekom cijele godine, preko blagdana situacija može postati (i nerijetko postaje) još gora.

Zato, ako već to ne radite, ove godine pokušajte pripremiti količine za koje znate da će se pojesti. Ako vam slučajno nešto ostane, upotrijebite za druga jela, a naravno - ako znate nekoga u svojoj blizini tko nema sredstava ni bližnje koji bi se pobrinuli za blagdanski obrok (a nije na odmet sjetiti se ni ostatak godine), napravite im paket sa svježim pečenjem i kolačima.

No ako znate koliko vam hrane treba i koliko ljudi ćete imati na ručku (a većina nas zna) i svake se godine borite s prevelikim količinama ostataka, dobro će vam doći ovaj mali vodič za pojedina jela u gramima. Dakako, na vama je odluka hoćete li poštovati gornju ili donju granicu, a to vi najbolje znate s obzirom da poznajete svoje goste i ukućane.

Koliko čega je dosta?

Cepoh - Centar za prevenciju otpada od hrane pripremio je zgodnu grafiku koja prikazuje koliko hrane po osobi je dovoljno tijekom blagdanskih ručkova.

Šunka bez kosti: 80 do 100 grama
Svinjsko pečenje: 250 do 300 grama

Pečena purica: 300 do 350 grama
Prilog poput pečenog nadjeva od žemlji: 50 do 75 grama
Pečeni krumpir: 125 do 150 grama
Pire krumpir: 1 krumpir srednje veličine (prije kuhanja)
Povrće (kuhano, salata): 80 do 100 grama
Umak: 50 do 75 ml
Peciva: 1 do 2 komada
Desert: 1 kriška torte / 2 do 3 kolača

Pročitajte više