Konačno smo bili u Institutu za burgere, evo što se sve tamo može pojesti

Foto: Karlo Klasić/Index

INSTITUT za burgere smješten je u malenom, nepretencioznom i veselo uređenom prostoru u Ozaljskoj 12, sasvim blizu Trešnjevačkog placa. Iza projekta stoje chef Mate Janković i poduzetnik Ivan Badžek, koji surađuju na uličnim festivalima hrane od 2019. godine, a ovo im je prvi zajednički projekt koji su otvorili na konkretnoj, stalnoj lokaciji. Posjetili smo Institut i s Ivanom porazgovarali o tome kako je došlo do otvorenja lokala na Trešnjevci, trenutnoj ponudi te planovima za dalje.

>> Na Trešnjevci se otvorio Institut za burgere iza kojeg stoji naš najpoznatiji chef

"Suradnja mene i Mate je počela s idejom da na festivale ulične hrane dovedemo najbolje hrvatske chefove i ljudima damo priliku da kušaju njihovu hranu. U tom smjeru smo zapravo krenuli još te 2019. godine na Adventu s Institutom za kobasice. Taj prvi projekt je prošao jako dobro i 2019. godina nam je dala smjernicu i ideju na koji način bismo dalje mogli razvijati ovaj brend. Tako je iz Instituta za kobasice nastao Institut za burgere kao kućica na Zagreb Burger Festivalu, da bismo evo sada napravili jedan fiksni objekt u kojem ljudi mogu kroz cijelu godinu jesti burgere po Matinoj recepturi", kaže nam Ivan.

Ivan Badžek

Nude classic i smash

Kad su Mate i Ivan razgovarali o tome kako Institut za burgere treba izgledati na fiksnoj lokaciji, činilo im se da lokali specijalizirani za burgere svoju ponudu uglavnom baziraju na jednoj tehnici pripreme burgera, tako da je njima bilo važno ponuditi više vrsta burgera na jednom mjestu. Trenutno imaju classic i smasheve.

"Za sada nudimo burgere pripremljene u dvije različite tehnike. Imamo pet burgera u klasičnoj varijanti, tri na bazi 100% junećeg mesa, jedan pileći i jedan vege burger, a osim njih nudimo i smash burgere, koji su već neko vrijeme popularni u svijetu, ali u Hrvatskoj tek polako dolaze na scenu", govori Ivan, a objasnio je i što točno podrazumijeva smash tehnika:

Onion cheese smash burger

"Smash je posebna tehnika koja podrazumijeva stavljanje kuglice mesa na vrući roštilj, na kojem se onda ta kuglica pritišće presserom ili utegom za burgere i na taj način meso oblikuje direktno na roštilju. Osim toga, svi se sastojci također dodaju direktno na roštilj, a kako se meso stiskanjem rascijepilo, sir prođe kroz meso, karamelizirani luk prođe kroz meso i okusi se sjedine i prožmu, što burgeru daje poseban okus i dodatnu sočnost."

Classic burger

Probali smo od svega pomalo

Mi smo kušali dva burgera iz klasične ponude, obogaćena ukiseljenim povrćem koje sami kisele; Original s ukiseljenim lukom i Pepper s ukiseljenim komoračem, kao i Onion cheese smash burger uz prženi batat i vege fries od pržene mrkve i celera. Original nije razočarao, nije pretrpan sastojcima i na najbolji način podsjeća na burgere kakve smo jeli u djetinjstvu, ali s puno kvalitetnijim sastojcima.

Pepper burger

Pepper, uz ukiseljeni komorač, sadrži i reliš od paprike, koji se jako dobro slažu i ovo je odličan burger koji nudi dobro složenu kombinaciju malo jačih okusa.

Onion cheese smash burger dolazi u malo drugačijem pecivu koje pekar priprema po njihovoj originalnoj recepturi, ne sadrži svježu salatu, a začinjen je odličnim džemom od luka i pancete te umakom honey mustard i zaista je sočan kao što nam je Ivan najavio.

Parmesan creme batat

Prilozi su također bili na nivou, batat je jedan od najboljih koje smo imali prilike probati u Zagrebu, a kombinacija prženih štapića mrkve i celera u kombinaciji sa sjemenkama i slatkim čili umakom također nam se jako svidjela.

Vege fries

Cijene nisu napuhane

Raspon cijena burgera kreće se od 53 do 69 kuna, dok se cijene priloga kreću od 19 do 34 kune. Trenutni jelovnik namjeravaju zadržati do kraja godine, a već za iduću planiraju uvesti gostujuće chefove, gastro blogere i ostale food entuzijaste, čije bi kreacije bile zanimljive gostima.

U svakom slučaju, Institut za burgere je vrlo ugodno i opušteno mjesto na kojem po prijateljskim cijenama možete pojesti odlične burgere s vrhunskim sastojcima, a neće vas razočarati ni ponuda priloga. Radno vrijeme Instituta je od ponedjeljka do subote od 11 do 23 sata, a možete ih pronaći i na Woltu.

Pročitajte više