Kontroverzna namirnica koja je nekoć bila dio engleskog doručka mogla bi se vratiti

Foto: Shutterstock

ENGLESKI DORUČAK svima nam je barem donekle poznat - ovo nacionalno britansko jelo koje će vas držati sitima do kasno poslijepodne tradicionalno uključuje slaninu, kobasice, jaja, gljive, rajčice i grah, no nedostaje mu još jedna namirnica koja je nekoć bila obavezna na tanjuru.

Namirnica koja se uzgaja tisuće kilometara dalje od britanske obale, u Južnoj Americi, nekada je bila ključno obilježje tradicionalnog engleskog doručka, a sada bi se mogla vratiti na tanjure. Riječ je - nikada ne biste pogodili - o egzotičnom ananasu.

Ananas u engleskom doručku?

Prema osnivačima neprofitne organizacije English Breakfast Society, ananas ima dugu povijest na britanskim tanjurima, a u prošlim se stoljećima ovo voće smatralo statusnim simbolom, najviše u kasnom 16. i ranom 17. stoljeću, kada su ga za doručak jeli samo pripadnici visokog društva.

Ananas se nekada smatrao egzotičnom, skupom i teško dostupnom namirnicom i bio je vrlo cijenjen sastojak za doručak bogatih engleskih obitelji, zbog čega danas postoji puno starih engleskih recepata za doručke koji uključuju ananas. U engleskom doručku obično se posluživao prethodno ispečen na žaru, kao zamjena za gljive ili rajčicu.

Ananas je u Europu donio talijanski istraživač i trgovac Kristofor Kolumbo - naletio je na ovo neobično, bodljikavo voće kada je stigao na Guadeloupe 1493. godine, a po njegovu povratku, ananas je brzo postao omiljen na španjolskom kraljevskom dvoru, a kasnije i u Velikoj Britaniji.

Čini se kako bi ova egzotična namirnica mogla pronaći svoj put natrag do britanskih tanjura, a tome se barem nadaju članovi organizacije English Breakfast Society. No iako je ova namirnica puna hranjivih tvari, mnogi Britanci nisu oduševljeni ovom idejom i smatraju kako ananas ne bi trebao biti dio engleskog doručka.
 

Pročitajte više