Možda zvuči nevjerojatno, ali u sklopu ove dječje rođendaonice peku se savršene pizze

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vam piše o jednoj osječkoj pizzeriji.

OSJEČKI je Astrogarden jedna od pizzerija koju sam često spominjao i isticao u preporukama, a o kojoj nisam napisao poseban osvrt. Iskreno govoreći, za ovu sam pizzeriju saznao sasvim slučajno kad mi je jedan prijatelj nakon odlaska u Astrogarden poslao sliku pizze s mortadelom i pistacijom uz koju je napisao kako je Osijek dobio svoju Karijolu.

Tu je, naravno, mislio na vrstu pizze s obzirom na tijesto koje je izrazito tanko, a takve pizze često nazivaju tanašnim hrskavicama. S takvom sam se vrstom pizze prvi put susreo upravo u Karijoli i to u onoj na Visu. Iako to po strogim definicijama nije romana, takve pizze često svrstavaju u romanski stil pizze.

Mislim da to definitivno nisu klasične romane već pizze posebne teksture tijesta koje je izrazito tanko, hrskavo i lomljivo. Takve pizze u Hrvatskoj prave zagrebačke Karijola, Duksa, Nu i Veža te pulski Tivoli.

Astrogarden u biti nije pizzeria, već velika igraonica i rođendaonica prvenstveno namijenjena dječjoj zabavi, igri i proslavama rođendana koja pored igraonice i rođendaonice ima i restoran sa zanimljivom ponudom pizza, burgera i tapasa.

Klasične i specijalne pizze

Budući da sam se zaželio baš takve vrste pizze kakvu u ponudi ima Astrogarden, odlučio sam iskoristiti lijepo vrijeme i rezervirati stol za ručak na velikoj vanjskoj terasi.

Astrogarden u svojoj ponudi ima osam različitih pizza svrstanih u dvije kategorije, klasične i specijalne. Mi smo se odlučili za dvije specijalne, Burrata, Prosciutto e Zucchine, čiji su glavni sastojci pršut, grilane tikvice i burata, i Mortadellu e Pistacchio, jednu od najpopularnijih bijelih pizza s mortadelom i pistacijom.

Ne znam koji nam je ovo bio put da smo posjetili Astrogarden, ali definitivno se ništa nije promijenilo. Tijesto je tanko, hrskavo i izrazito fine teksture i okusa, a mene okusom podsjeća na tijesto kakvo pravi zagrebačka Veža. Izgledom mi je najsličnije Duksi. Nadjevi su kvalitetni, fino složeni i nekako više dolaze do izražaja od samog tijesta.

Ono što nas je malo iznenadilo, a što smatram pomalo neobičnim, je burrata koju smo očekivali u komadu, a dobili smo je rastrganu u više manjih komada. Nekako smo se navikli na burratu koja onako velika, bijela i okrugla svakoj pizzi osim dobrog okusa daje i snažniji vizualni izgled.

Ono što se meni posebno svidjelo, budući da nisam ljubitelj vina, jest dobra ponuda točenog piva. Izabrao sam pola litre vrhunskog Brooklyn craft piva.

Pizze su nam i ovaj put bile fine i ukusne, a iako su zasitne, nisu preteške i pretjerano slane. Cijene se kreću od 7.50 eura za Margheritu do 10.50 eura koliko treba izdvojiti za najskuplju Burrata, Prosciutto e Zucchine. Većina je pizza oko 9 eura.

Više od osam ni ne treba

Možda će se nekome osam pizza učiniti kao premali broj pizza u ponudi, ali Astrogarden se odlučio za manji broj finih pizza kvalitetnih sastojaka, od kojih su glavni favoriti upravo dvije koje smo i naručili.

Ono što volim istaknuti su i djelatnici koji su uvijek izrazito srdačni i profesionalni. Stalno su prisutni i angažirani, ali nisu dosadni i nametljivi.

Nekoliko se mojih prijatelja trkača navuklo na ovakvu vrstu pizze jer definitivno nije teška, a istovremeno je i dovoljno zasitna, fina i ukusna. Ako volite pizze tankog i hrskavog tijesta, onda vas osječki Astrogarden sigurno neće razočarati.

I mala anegdota za kraj. Jednom smo tijekom šetnje gradom slučajno naišli na veliku reklamu Astrogardena, odnosno na ogromnu sliku njihove pizze. Napravio sam onako u šali fotku ispred te velike pizze, a kasnije su neki portali poput Odprte kuhinje upravo tu fotografiju izabrali za naslovnicu svojih kolumni.

>> Slovensko Delo o Indexovom lovcu na pizze: "Hrvatski doktor za pizze"

Pročitajte više