Naš recept za zapečene prokulice preobratit će i najveće mrzitelje ovog povrća

Foto: Shutterstock

PROKULICE su lisnato zeleno povrće koje raste u malim, zbijenim glavicama, poput minijaturnog kupusa. Poznate su i pod nazivima prokelj, čimulica i kelj pupčar, a u Europi se počinju uzgajati u 13. stoljeću na području današnjeg glavnog grada Belgije, stoga se još nazivaju i briselskim kupusom. Imaju pomalo gorak, zemljani okus, a mogu se pripremati na razne načine. Priprema na visokim temperaturama osigurat će bogat, karameliziran okus i nježnu, ali ne i kašastu teksturu.

Kako ih pripremiti

Pri kuhanju s prokulicama najvažnije je da ih ne prekuhate. Osim što će prekuhavanje uzrokovati da postanu kašaste i sive, prokulice će ispustiti spojeve na bazi sumpora koji imaju neugodan miris. Dakle, bez obzira na metodu pripreme, prokulice treba termički obrađivati samo dok ne omekšaju, tako da ostanu čvrste i svijetlozelene.

Najbolje ih je pripremati korištenjem suhe topline, pečenjem u pećnici ili pirjanjem u tavi na malo masnoće. Pripremom na ovaj način postiže se karamelizacija koja će istaknuti slatkoću ovog povrća. Ako ih kuhate, svakako koristite puno vode i ostavite lonac otklopljen. To će omogućiti sumpornim spojevima da se isperu u vodi i zatim ispare u zrak. U kipućoj vodi ih je najbolje kuhati između 5 i 6 minuta, ali ne dulje od toga.

Prokulice iz pećnice

Pečene prokulice danas se često pojavljuju na jelovnicima restorana, a mi ih najviše volimo peći u pećnici. Rezultat su ukusne i mekane prokulice, koje će se svojom lijepom hrskavom i karameliziranom vanjštinom sigurno svidjeti raznolikoj publici.

Očistite prokulice

Jednoj po jednoj prokulici odrežite i odbacite kraj stabljike. Zatim skinite vanjske listove. Možete ukloniti samo prvi sloj, ali ako želite ublažiti intenzitet okusa, ogulite dovoljno listova dok ne dođete do svijetlozelene boje. Ovaj postupak je vrijedan vremena jer su vanjski listovi tvrđi i potrebno im je više vremena za kuhanje.

Ne brinite se, ne morate baciti sve te lijepe listove. Ubacite ih u vrećicu, spremite u hladnjak i pripremite u roku od nekoliko dana. Probajte ih nabrzinu propirjati u vrućoj tavi na malo masnoće.

Narežite ih na sličnu veličinu

Moguće ih je, naravno, ispeći cijele, ali ako odvojite trenutak i prerežete ih na pola po dužini, prokulice će dobiti veću površinu koja će se karamelizirati, što će ih učiniti ukusnijima, a i brže će postati mekane.

Premažite maslinovim uljem

Narezane prokulice stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pokapajte ih s malo ulja i promiješajte kako bi se ulje ravnomjerno rasporedilo. Poslažite ih u jednom sloju i pospite solju i ostalim začinima koje želite koristiti.

Ispecite ih

Možete napraviti hrskavije ili mekše pečene prokulice. Za hrskavije prokulice jednostavno ih stavite u vruću pećnicu i pecite dok ne porumene i omekšaju, oko 25 minuta. Za mekše prokulice ulijte oko 1 decilitar pilećeg ili povrtnog temeljca u lim za pečenje, prekrijte aluminijskom folijom i stavite u zagrijanu pećnicu na 20 minuta. Zatim uklonite foliju i nastavite peći dok se prokulice ne zapeku i ne dobiju boju, a tekućina potpuno ispari, još desetak minuta.

Dodatno ih začinite

Pečene prokulice poslužite vruće ili tople. Izvan pećnice će ostati tople i ukusne i do 30 ili čak 45 minuta ako ih pokrijete i stavite na toplo mjesto. Ako ih želite poslužiti s dodatnim okusima, pokapajte ih balzamičnim octom, posipajte svježe mljevenim paprom, prekrijete parmezanom, pošpricajte limunovim sokom i dodajte nekoliko kapi ljutog umaka. Detaljan recept za pečene prokulice možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više