Našli smo najkompliciraniji recept za pohani kruh ikad

Foto: Unsplash

POHANI kruh inače je poznat kao vrlo jednostavno jelo koje koristi ostatke suhog kruha kako se ne bi bacili, ali našli smo jedan vrlo kompliciran recept Felicity Cloake, američke autorice članaka o hrani te čak šest kuharica. Pogledajte recept u nastavku.

>> Recept za obični pohani kruh

Priprema traje 25 minuta (ako radite pročišćeni maslac), samo pohanje 3 minute, a početna količina je za 2 osobe.

Od sastojaka vam je potrebno 100 g neslanog maslaca, 2 jaja, 2 žličice šećera, plus još za kraj četvrtina žličice soli, zatim prstohvat mljevenog klinčića, prstohvat mljevenog maca praha, prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, četvrtina žličice mljevenog cimeta, sitno naribana korica pola limuna (po želji), 2 žličice glatkog brašna, 2 cm debele kriške dobrog bijelog kruha, po mogućnosti malo odstajalog.

1. O masnoći

Iako za ovo možete upotrijebiti dvije žlice maslaca izravno iz paketića, vrijedi odvojiti vrijeme da ga razbistrite ako možete, pogotovo ako radite nekoliko rundi, jer će to spriječiti da krutine mlijeka izgore u tavi. Alternativno, upotrijebite ghee ili, ako radije ne biste dodavali mliječne proizvode, dvije žlice neutralnog ulja.

2. Pročistite maslac

Da biste napravili pročišćeni maslac, otopite 100 g maslaca (ovo će biti više nego što vam je potrebno, ali može stajati u hladnjaku, pa se isplati napraviti dodatno) u maloj tavi na srednje jakoj vatri dok se ne digne sloj guste, bijele pjene - to su čvrsti mliječni proteini, koji obično gore na visokoj temperaturi, i počnu se stvarati mjehurići kako voda isparava.

3. Procijedite i ohladite

Smanjite vatru ispod posude i nastavite lagano pirjati dok pjena ne splasne i masnoća ne prestane stvarati mjehuriće, pazeći da se bijeli komadići na dnu ne zahvate i ne zagore. Procijedite maslac kroz čistu krpu kako biste odvojili čvrste mliječne bjelančevine. Pročišćeni maslac sada je spreman za upotrebu i lako će trajati najmanje šest mjeseci, pod uvjetom da je ohlađen u zatvorenoj posudi.

4. Napravite smjesu od jaja

Otopite žlicu pročišćenog maslaca (pod pretpostavkom da radite s njim ohlađenim). U zdjeli umutite jaja pa pjenasto umiješajte otopljeni maslac, šećer, sol, začine i koricu limuna. Pomiješajte začine kako želite: upotrijebite samo cimet, klinčiće potpuno izostavite, umjesto njih dodajte mljeveni kardamom ili sjemenke komorača – što god mislite da bi moglo biti dobro. Isto vrijedi i za koricu citrusa.

5. Dovršite smjesu

Stavite brašno u široku zdjelu i umiješajte malo smjese od jaja da dobijete pastu (ako želite, možete koristiti bezglutensko brašno, npr. kukuruzno, ili ga potpuno izostaviti; nije bitno, ali pomaže u postizanju hrskavosti). Postupno umiješajte ostatak smjese od jaja dok ne dobijete glatku smjesu.

6. Umočite kruh, zatim pržite

Namočite kruh (bez glutena, ako je potrebno) u smjesu za tijesto 30 sekundi sa svake strane, dok ne postane mekan, ali ne i prenamočen pa da se raspada. Za to vrijeme u tavi na srednje jakoj vatri zagrijte drugu žlicu maslaca. Kad je vruće, stavite kruh i ostavite da se nesmetano poha oko dvije minute, dok korica s donje strane ne postane zlatna i hrskava.

7. Okrenite, ispohajte do kraja i poslužite

Preokrenite kruh, pohajte još minutu (ili malo dulje) s druge strane, dok ne porumeni na sličan način, zatim prebacite na tanjure, pospite šećerom ili pokapajte medom i poslužite u odmah dok je još vruće i hrskavo.

Pročitajte više