Našli smo torte za jednu osobu - koštaju po 10 eura, a dizajn birate sami

Foto: Instagram/meli

BENTO TORTE su popularna vrsta minijaturnih torti koje se u Japanu često daruju u posebnim prilikama, kao što su vjenčanja ili rođendani. Ove male torte su u pravilu namijenjene za jednu osobu, što ih čini savršenom poslasticom za one koji traže nešto malo, ukusno i svečano.

Pojam bento je izveden iz kineskog izraza biandan, što znači pogodno ili praktično, a u Japanu se danas odnosi na ručak spakiran u kutiji. U Japanu pakiranje ručka nije samo praktična navika već i način izražavanja kreativnosti i brige za osobu koja će u obroku uživati. Bento torte se također pakiraju u kutije, koje ne samo da štite ove osjetljive slastice već su i lijepo ukrašene što pridonosi cjelokupnoj prezentaciji i privlačnosti proizvoda.

Podrijetlo

Iako nedavnu popularnost bento torti možemo zahvaliti slastičarnicama iz Južne Koreje, sam koncept je zapravo nastao još u 12. stoljeću, kada su Japanci počeli pakirati obroke za jednu osobu u praktične drvene kutije.

Japanske bento kutije su popularan i prikladan način za nošenje obroka, koji se obično sastoji od riže, mesa ili ribe i povrća, a jede se štapićima koji se također pakiraju unutar male drvene kutije.

Bento kutije su s vremenom postale popularne u susjednim zemljama poput Kine, Tajvana i Južne Koreje, a korejske pekare su cijeli koncept podigle na višu razinu stvaranjem kawaii (slatkih) kutija za ručak u pokretu.

Kada je pandemija covida-19 ograničila velika okupljanja i slavlja, narasla je potražnja za intimnim i personaliziranim kolačima. Kao rezultat toga, pekari i slastičari su počeli eksperimentirati s malenim bento tortama koje imaju simpatičan dizajn.

Vrste i okusi

Ove se torte pripremaju od raznih sastojaka, uključujući rižino brašno, grah i voće, zatim pune slatkim nadjevima, poput meda ili pekmeza, a u Japanu često dolaze i umotane u sloj morske trave.

Uobičajene vrste uključuju torte od riže, batata i kestena, ali osim tradicionalnih sastojaka, mnogi pekari danas eksperimentiraju s različitim okusima i nadjevima. Neki popularni okusi uključuju matchu, čokoladu, ananas i Nutellu. Smatraju se simbolom sreće i često se poklanjaju u znak poštovanja i zahvalnosti.

Bento torte u Zagrebu

Bento torte su odnedavno dostupne i u Zagrebu, u slastičarnici Meli na Trešnjevci. Ova obiteljska slastičarnica nudi četiri okusa bento torti, uključujući choco crunchy, meli vanilla, fruity cheese i oreo.

Sve su torte promjera 10 i visine 4 cm, a cijena im je 10 eura. Potrebno ih je naručiti unaprijed, a svaka je torta ukrašena prema želji kupca. Pakiraju se u ukrasne kutije s mašnicom, drvenom žličicom i svijećom jer se uglavnom kupuju kao pokloni za posebne prigode.

Pročitajte više