Novinarka isprobala kobasice uzgojene u laboratoriju, ovo su njezini dojmovi

Foto: Instagram/Meatable

SVE VIŠE ljudi prelazi na vegetarijanstvo i iz svoje prehrane izbacuje meso, što iz zdravstvenih ili ekoloških razloga, što iz etičkih razloga i iz suosjećanja prema životinjama. 

A upravo je ovo potonje razlog zašto su nizozemski znanstvenici odlučili proizvesti održive, laboratorijski uzgojene kobasice, za čiju proizvodnju nijedna životinja nije morala patiti, a po okusu su vrlo slične klasičnim kobasicama.

Riječ je o kobasicama koje se sastoje od 28 posto svinjske masti, a napunjene su teksturiranim proteinima graška, slanutka, soje i pšenice. Kultivirane su iz stanica izvađenih iz oplođenog svinjskog jajašca i uzgojene u posudama za fermentaciju poput onih koje se koriste za proizvodnju piva, piše Guardian.

>> Goveđa riža: Korejski znanstvenici predstavili su rižu križanu s govedinom

Ove su kobasice izašle iz nizozemske biotehnološke tvrtke Meatable specijalizirane za uzgojeno meso, posebice svinjetinu, a Meatable je jedan od sve većeg broja startupova koji žele zadovoljiti apetit ljudi za mesom, no bez opasnih posljedica za životinje ili planet.

Kako se proizvode ove kobasice?

Meatableovim laboratorijima prošetala je i Guardianova novinarka Linda Geddes, koja je i sama probala ove prve laboratorijski uzgojene kobasice. Umjesto prljavih kombinezona kao na farmama, ljudi ovdje nose zaštitne naočale i laboratorijske kute, a umjesto cviljenja životinja i škripanja blata pod čizmama, ovdje se čuje samo tiho zujanje strojeva.

"Zavirila sam u plastičnu čašu i ugledala nakupine masnih stanica, uzgojene iz banke svinjskih matičnih stanica uključivanjem i isključivanjem specifičnih gena, a to je proces koji traje samo četiri dana", piše Geddes i dodaje da će te masne stanice odavde biti prebačene u posudu za fermentaciju, a krajnji rezultat bit će proizvod koji izgleda baš poput svinjske masti.

"To će se zatim kombinirati s biljnim proteinima kako bi se proizvele kobasice. Meatable također uzgaja svinjske mišićne stanice, ali za sada sve svoje napore usmjerava na masne stanice, jer je masnoća ono odakle dolazi većina okusa mesa", piše Geddes.

Dodaje i da će ove kobasice isprva biti dostupne samo na jelovnicima nekih restorana, no cilj Meatablea je stvoriti proizvod za masovno tržište koji će koštati jednako kao obična kobasica, a koji će biti dostupan potrošačima diljem svijeta.

Kakvog je okusa laboratorijski uzgojena kobasica?

Nakon što su kobasice proizvedene i skuhane, ova je novinarka dobila priliku i kušati ih. Istovremeno su joj se na tanjuru našle dvije verzije kobasica - ona veganska i ona kultivirana, sa svinjskom masnoćom. Evo njezinih dojmova.

"Obje su kobasice čvrste kada ih pritisnem vilicom, ali ona mesnata je ipak bila malo sočnija i masnija. Kada sam je kušala, imala je okus i teksturu baš poput klasične kobasice", piše Geddes. Biste li i vi kušali ove laboratorijski uzgojene kobasice?

Pročitajte više