Nude više od 30 pizza, a specijalitet im je ona s kiselim krastavcima. Probali smo

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vas vodi u Osijek.

IAKO SAM već u nekoliko navrata pisao o osječkoj pizza sceni, iskoristit ću odlazak u Corollu za kratak uvodni osvrt na trenutnu situaciju. U Osijek sam se doselio prije jedanaest godina, a upravo sam u lokalu u kojem se danas nalazi Corolla pojeo prvu osječku pizzu.

Naime, Corolla se danas nalazi u prostoru zatvorene pizzerije Lira u samom centru grada, na Trgu Ante Starčevića. Iskreno govoreći, Liru sam posjetio početkom 2013. godine, par mjeseci prije dolaska u Osijek tijekom sudjelovanja na Osječkom Ferivi polumaratonu. Tadašnji se podrumski prostor definitivno ne može usporediti s ovim današnjim, ali o tome nešto kasnije.

>> Lista iz veljače 2023.: Nakon iscrpne analize, Lovac na pizze ponosno predstavlja top 5 osječkih pizzerija

Dobrih deset godina

Osječka pizza scena u zadnjih se desetak godina poprilično promijenila i postala bogatija za nekoliko novih pizzerija. Neke su se zatvorile, poput Lire, Grozda i Strossa, a Oliva je prešla na način rada koji se bazira isključivo na dostavi.

Gondola je poput Corolle promijenila lokaciju, a veći je broj novootvorenih pizzerija s poprilično različitim vrstama pizza u ponudi. Sporthouse, Astrogarden, Stross 2, Polaris, Ventidue i Pepe nove su pizzerije, a na neki im se način pridružio i Novi Saloon, koji je promijenio strategiju pa se s klasičnih restoranskih prebacio na moderne napoletanske pizze.

U jednom su periodu Waldinger i Projekt 9 (bivša Galija) imali u ponudi solidne napoletanske pizze, ali su ih u međuvremenu maknuli s jelovnika. Nedavno je u Osijek stigao i Domino's. Sve u svemu, osječka se pizza scena, poput one u drugim gradovima, stalno mijenja, a u gradu je sve više pizzerija koje nude raznovrsne pizze.

Old school

Corolla je jedna od pizzerija koje prave klasične restoranske pizze, ono što uobičajeno volimo nazvati "old school" pizzama, iako će mnogi kazati kako se taj izraz treba koristiti za tradicionalne napoletane.

Corollu sam posjetio potaknut uspomenama s prvog osječkog polumaratona, nakon kojeg smo se spustili na ručak u restoran tadašnje Lire, smješten u podrumskom prostoru samo dvadesetak metara od cilja i starta utrke.

Tako je bilo i ove godine. Budući da je Corolla promijenila lokaciju, a ja sam se zaželio klasične "old school" pizze, odlučio sam nakon još jednog odrađenog osječkog halfa otići na pizzu upravo u Corollu.

Prostor je, kao što sam spomenuo, neusporediv s onim u kojem je bila Lira. Sve je pažljivo, skladno i moderno uređeno, a ambijent je uredan, ugodan i opušten. Od Lire je ostala samo stara krušna peć iza velikog šanka, koja se danas ne koristi i podsjetnik je na neka prošla vremena.

30+

Corolla, na moje veliko iznenađenje, u ponudi ima više od trideset pizza. Nabrojao sam ih trideset i tri, što je uistinu velika brojka i svakako otežava izbor. No odmah sam znao da će jedna od naručenih pizza biti Corolla, pizza kuće s vrhnjem i kiselim krastavcima, budući da sam je već nekoliko puta naručio i probao, a kao drugu smo izabrali Fresh, pizzu s pršutom, mozzarellom, grana padanom i rukolom.

Tijesto je fine teksture i dobrog okusa, klasično "old school" tijesto koje ne prolazi dulji proces predfermentacije, ali fermentira sasvim dovoljno, uobičajena 24 sata. Takvo se tijesto peče nešto dulje na nižim temperaturama od onog za napoletane.

Pizze koje smo dobili izgledale su pomalo bljedunjavo, ali su definitivno bile dobro ispečene. Mislim da je problem kod pizzerija poput Corolle to što imaju i dostavu pa u istoj peći peku i pizze za dostavu, a ako u narudžbi imate velike pizze, popularne gigantice, onda vam one doslovno "potroše" toplinu iz peći pa vam naprave problem prilikom pečenja sljedećih pizza.

Sve u svemu, tijesto je jako dobro, a nadjevi su svakako jači adut budući da su kvalitetni i poprilično sočni. Kad bih jednom rečenicom morao opisati Corolline pizze, napisao bih da Corolla pravi velike i sočne "old school" pizze, solidnog tijesta i bogatih, ali ne preobilnih i pretrpanih nadjeva.

Moj je favorit svakako pizza kuće, na kojoj dominiraju vrhnje i kiseli krastavci. Pomalo hrabra i neobična kombinacija sastojaka, ali svakako dobro pogođena. Upravo kiseli krastavci i vrhnje daju dobru kontru pršutu, šunki i suhom vratu.

Čak četiri veličine pizza

Ono što svakako treba istaknuti su vrlo pristupačne cijene, koje se kreću od 7 eura, koliko koštaju Margherita i Funghi, do 9 i pol eura, koliko treba izdvojiti za one najskuplje, među kojima se ističu Corolla, Fresh, Fantasia, Gurmanska i De Chorizo. Te se cijene odnose na pizze uobičajene veličine, a Corolla u svojoj ponudi ima pizze u četiri veličine: male, klasične (srednje), maxi i gigantice.

Osim pizza, u ponudi je i druga hrana isto vrlo pristupačnih cijena. Mi smo obilan ručak za četiri osobe s pićem platili manje od pedeset eura, dakle dvanaestak eura po osobi. To je dodatni benefit ako volite pizzu, a u društvu imate nekoga tko poželi pojesti nešto drugo. Osoblje se dodatno uklapa u ovu lijepu priču budući da su svi vrlo srdačni, susretljivi i profesionalni.

Koja je vama osječka pizzeria najbolja?

Osječka su pizza scenu obogatile pizzerije s dobrom napoletanom (Pepe, Ventidue, Novi Saloon) i one s posebnom teksturom tijesta (Sporthouse i Astrogarden), a za ljubitelje "old school" pizza, uz dugovječne Rustiku, Lipov hlad, El Paso, Sebastian, La Rosu i Gondolu, tu je svakako i Corolla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.