Ovaj restoran proglašen je povijesnim spomenikom, u njemu su snimani i filmovi

Foto: Instagram/Restaurant Le Train Bleu

KULTNI restoran Le Train Bleu, koji se nalazi u sklopu pariškog kolodvora Gare de Lyon, jednog od najprometnijih u gradu, otvoren je već više od 120 godina, a popularniji je nego ikad prije.

Ovaj je restoran izgrađen još 1900. godine, a u početku to je bio kolodvorski buffet. Izvođenje radova povjereno je Mariusu Toudoireu, poznatom arhitektu koji stoji iza tornja sa satom i fasade kolodvora Gare de Lyon, a kolodvorski buffet je 1901. godine otvorio tadašnji francuski predsjednik Emile Loubet.

Ovo je mjesto vrlo brzo privuklo ljude iz visokog pariškog društva, kao i umjetnike, među kojima se najviše ističu Coco Chanel, Brigitte Bardot i Salvador Dalí. Tek je 1963. godine ovaj buffet postao Le Train Bleu, a ime je dobio po legendarnom plavom noćnom vlaku koji je od 1868. godine vozio na relaciji Paris-Ventimiglia do francuske rivijere.

Na popisu povijesnih spomenika, bio kulisa za mnoge filmove

Malo manje od deset godina kasnije, 1972. godine, neke od prostorija restorana Le Train Bleu uvrštene su na popis povijesnih spomenika - sam restoran, zlatni salon te tuniški i alžirski saloni, kao i prolazi, a sve su prostorije ukrašene pozlaćenim štukaturama, s freskama na zidovima koje je oslikalo više od 40 poznatih slikara s početka 20. stoljeća.

Ovaj je poznati restoran također poslužio kao kulisa za brojne filmske scene, među kojima se najviše ističu one iz francuskih filmova Nikita i Place Vendôme, a nama je možda najpoznatija scena iz filma Mr. Bean na praznicima, gdje glavni lik po dolasku u Francusku dolazi u Le Train Bleu i slučajno naručuje škampe i kamenice, koje ne zna jesti.

Fokus na tradicionalnoj francuskoj kuhinji

U restoranu Le Train Bleu fokus je na tradicionalnim francuskim jelima, a središnje mjesto zauzimaju regionalni proizvodi iz jugozapadne Francuske duž linije Pariz-Lyon-Marseille. U restoranu je sve osmišljeno kako bi se francuska kuhinja predstavila na najbolji mogući način - meso se reže, a jela se flambiraju točno ispred vas za jedinstvenu predstavu.

Restoran surađuje i s poznatim chefom Michelom Rostangom, vlasnikom pariškog restorana Maison Rostang, a u njegovim jelima naglasak je na visokokvalitetnim namirnicama i sezonskoj kuhinji. Neka od njegovih prepoznatljivih jela koja se nalaze na jelovniku uključuju tradicionalni gratinirani krumpir koji se poslužuje uz pečeni janjeći but, kao i piletinu Bresse sa svježom kremom od estragona, posluženu s basmati rižom na žaru.

Pročitajte više