Ovako iz Michelina objašnjavaju zašto su dali zvjezdicu meksičkom street food štandu

Foto: FB/Animal Politico

PISALI smo vam kako je štand u Meksiku koji prodaje tacose za par dolara ovih dana dobio Michelinovu zvjezdicu, a što je pomalo neuobičajeno za jedno ovakvo mjesto. Prema riječima glavnog chefa Artura Rivere Martíneza, čar njegovih jela leži upravo u jednostavnosti.

"Tajna je u jednostavnosti našeg tacosa. Radi se samo od tortilje, crvenog ili zelenog umaka, i to je to. To i kvaliteta mesa", rekao je Rivera Martínez, zbog čijih se tacosa ispred ovog malenog štanda ili kako su ga neki opisali - rupe u zidu, svakog dana stvaraju veliki redovi. Primaju isključivo gotovinu, a cijene su vrlo pristupačne, do 5 američkih dolara za porciju (oko 4.50 eura).

>> Što točno predstavljaju Michelinove zvjezdice i kako se dodjeljuju?

@unacitaconelmundo Así son los únicos #tacos del planeta con #estrellamichelin 📍 Taqueria el califa del leon Av. Ribera de San Cosme 56 #tacos #ciudaddemexico #cdmx #foodie #viajes #guiacdmx #taqueriaelcalifa ♬ sonido original - unacitaconelmundo

Fine dining i taco štand - ova zvjezdica nije svima sjela

Ipak, nisu svi puni podrške, naročito jer se Michelin izdaje kao vodič koji se bavi isključivo fine diningom. Ili je barem tako bilo do sada. Naletjeli smo na jednu raspravu na Redditu, što u ovom slučaju nije u velikoj mjeri relevantno, no prenosimo komentare dok čekamo reakcije poznatijih imena iz gastro svijeta.

Ovdje je, naime, jedan korisnik upitao isplati li se u meksičku taqueriju El Califa de León ići zbog trenutnog hajpa i gužve koja se stvara, a neki koji ovo mjesto poznaju otprije nisu mogli ne prokomentirati Michelinov odabir.

"To nije restoran, ima vrlo malo prostora i nema baš nikakve karakteristike kakve traži Michelin, ne znam kako su to uopće uvrstili u vodič, ali dobro. Čekanje obično traje od pola sata do sat vremena, mnogi jedu stojeći i na ulici, toalet je malen, a lokal nije mjesto u koje ćete, primjerice, povesti malo dijete. Poslijepodne je obično puno manja gužva. Okus tacosa je dobar, iako ima i drugih sličnih mjesta u gradu s istim okusom", piše jedan korisnik.

"Ne želim biti negativan, ali mislim da bi se većina ljudi složila (s kojima sam razgovarao) da je Michelinova zvjezdica u ovom slučaju neprimjerena. Poslužuju meso u tortilji s nekim zelenim ili crvenim umakom. Meso je kvalitetno... To je ok - nitko ne voli tacose s hrpom masti. Ali obični taco? Meso u tortilji? Ovdje ima na tone, doslovno tone mjesta za kupiti tacose. Michelinova zvjezdica ne donosi nikakvu magiju. Slobodno možete otići ovdje, ali svakako isprobajte neka od mnogih drugih mjesta u gradu", piše drugi.

>> Michelin od ove godine počinje ocjenjivati hotele, umjesto zvjezdica dijeli ključeve

Question about Taquería el Califa de León
byu/Glittering-Ad-8601 inCDMX

Što kažu iz Michelina

"Ova skromna taqueria u četvrti San Rafael u Mexico Cityju posluje više od 70 godina, i to s dobrim razlogom. Najpoznatiji su po svom prepoznatljivom gaonera tacou, artiklu na koji su naši Michelin inspektori posebno obratili pažnju tijekom svojih višestrukih posjeta. U nastavku naši inspektori iznose nešto o tome što ih je natjeralo da dodijele jednu Michelinovu zvjezdicu ovoj jednostavnoj taqueriji sa senzacionalnom hranom", kreću na početku svog osvrta.

Jedan inspektor je, kako bi pobliže prenio dojmove o mjestu i koliko je malo, rekao: "Ovdje nema stolova i stolica - samo metalni pult." Drugi je primijetio: “To je skromno mjesto pored kojeg biste lako mogli proći bez da ga primijetite. Zaklonjeno je od pogleda prodavačima odjeće i raznim trgovinama."

Tanko narezano meso priprema se jednostavno i vješto na planchi s malo svinjske masti, krupne soli i malo soka od limete - to je to. Ručno rađene kukuruzne tortilje pripremaju se odmah pored, a sve se sprema po narudžbi. Jelovnik je kratak, sa samo četiri opcije: bistec, chuleta, costilla i njihova prepoznatljiva kreacija, gaonera. 

Zašto se ova taqueria toliko ističe da su joj dodijelili zvjezdicu?

"Često se kaže da trebate učiniti tek jednu stvar, ali dobro, no u slučaju ove taquerije - oni rade četiri stvari dobro. Naši inspektori cijene jednostavnost El Califinog pristupa", piše u vodiču te se dodaje: "Radi se o mesu i tortilji bez ikakvih dodataka koji bi bilo što u jelu dotjerali ili sakrili."

Proizvodi visoke kvalitete i dosljednost ključni su za uspjeh ove taquerije, tvrde iz Michelina.

"Njihova tehnička sposobnost blista, a budući da imaju samo četiri opcije na jelovniku, to im omogućuje da zadrže svoje standarde. Bilo da su ih posjetili ujutro ili navečer, tijekom užurbanih sati za vrijeme večere, kvaliteta je ostala ista svaki put.

>> Na Mljetu se krije konoba zbog koje se pitamo što Michelin uopće radi po Hrvatskoj

>> Ovo su hrvatski restorani s Michelinovom zvjezdicom

>> Hrvatski restorani s Michelinovim zvjezdicama su među skupljima u svijetu

Pročitajte više