Ovi morski plodovi u sebi imaju najviše opasnih kemikalija, pokazalo je istraživanje

Foto: Shutterstock

VOLITE jesti plodove mora? Nakon ovoga mogli biste dvaput razmisliti, jer novo je istraživanje pokazalo da neki naši omiljeni plodovi mora mogu sadržavati opasne kemikalije.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Dartmouth utvrdilo je da, iako konzumacija plodova mora ima dokazane zdravstvene dobrobiti, plodovi mora mogu sadržavati kemikalije koje su potencijalno opasne za naše zdravlje.

Objavljeno u časopisu Exposure and Health, ovo je istraživanje ispitalo 1829 stanovnika New Hampshirea o njihovom unosu morskih plodova kako bi se analizirao utjecaj na njihovo zdravlje, a do ovih su zaključaka došli.

Najviše vječnih kemikalija u školjkama, škampima i jastozima

Ispitanici su rekli da od morskih plodova i riba najčešće konzumiraju losos, bakalar, škampe i konzerviranu tunu, a znanstvenici su u njima pronašli čak 26 različitih oblika "vječnih kemikalija" (PFAS). Otkrili su i da školjke, škampi i jastozi imaju veće koncentracije PFAS-a od ribe.

>> Izvješće pokazalo da je sve više voća i povrća zaraženo opasnim vječnim kemikalijama

Znanstvenici su otkrili da stanovnici New Hampshirea konzumiraju više plodova mora od prosječnog Amerikanca pa bi mogli biti izloženi većem riziku od vječnih kemikalija, a istraživanje je došlo do sličnog zaključka kao i jedno o kojemu smo prethodno pisali, a to je da je puno bolje jesti manje ribe.

Jesti poput lososa puno je bolje i zdravije nego jesti losos, pokazalo je to istraživanje, o kojemu smo pisali ovdje. Naime, male ribe kojima se divlji lososi hrane žive kraće, a one se hrane biljkama i algama i manje su izložene vodenim toksinima i vječnim kemikalijama.

Vječne kemikalije u vodi i hrani kao velik problem

Vječne kemikalije štetne su za naše zdravlje, a mnoga su istraživanja pokazala da mogu poremetiti hormone, oslabiti kosti ili povećati rizik od nekih bolesti. Također su povezane s rakom, urođenim manama, bolestima bubrega i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Poznate su kao vječne kemikalije jer im je potrebno jako puno vremena da se razgrade i nevjerojatno je teško riješiti ih se. Mnoga prethodna istraživanja usredotočila su se na njihovu prisutnost u vodi, ali znanstvenici kažu da je hrana kontaminirana ovim kemikalijama vjerojatno najveća prijetnja ljudskom zdravlju.

>> Losos je još jedna namirnica koju sve više ljudi odbacuje, evo i zašto

Pročitajte više