Ovo je hrana s najnižim ugljičnim otiskom

Foto: Pixabay

KLIMATSKE promjene sve su veći problem, ali svatko od nas može poduzeti neke korake kako bismo ublažili njihove posljedice, počevši od onoga što se nalazi u našim kuhinjama i na našim tanjurima.

Globalni prehrambeni sustav uvelike pridonosi klimatskim promjenama - odgovoran je za 33 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, prema Ujedinjenim narodima, a ono što svatko od nas može napraviti je jesti više hrane s nižim ugljičnim otiskom. Evo koje su to namirnice.

>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš

Korjenasto povrće

Our World in Data pokazuje da biljna hrana ima 10 do 50 puta manje emisije ugljikova dioksida u usporedbi s većinom proizvoda životinjskog podrijetla. Tu se posebno ističe korjenasto povrće, koje emitira 0.4 kilograma ugljikova dioksida po kilogramu proizvedenog povrća.

Agrumi

Budući da se agrumi beru sa stabala koja obično ostaju u zemlji desetljećima i sekvestriraju ugljik iz atmosfere te ga dugoročno zadržavaju u tlu, oni su nevjerojatno održivo voće. Kilogram agruma u atmosferu ispušta samo 0.3 kilograma ugljikova dioksida.

Zob

Zdjela zobene kaše mnogima je omiljen doručak, a dobra je i za okoliš. To također vrijedi i za zobeno mlijeko. U usporedbi s drugim alternativnim mliječnim opcijama, za proizvodnju zobenog mlijeka potrebno je manje vode, oko šest puta manje nego za bademovo mlijeko. Osim toga, kilogram suhe zobi ispušta samo 0.6 kilograma ugljikova dioksida.

Alge

Slično kao što biljke na kopnu sekvestriraju ugljik, tako to rade i biljke pod vodom. Različite vrste algi u posljednje su vrijeme postale vrlo popularne, uglavnom zbog svojih zdravstvenih prednosti. No morski ekosustavi u kojima alge rastu imaju 20 puta veću moć sekvestriranja ugljika od kopnenih šuma jer rastu brže i mogu pokriti veću površinu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi na lošem su glasu jer neke sorte zahtijevaju puno vode kako bi uspjele, no Our World in Data otkriva da kilogram orašastih plodova emitira tek 0.3 kilograma ugljikova dioksida.

Grah

Grah je najodrživiji protein, prema BBC-jevom kalkulatoru održivosti koji pokazuje kakav utjecaj na okoliš ima oko 40 različitih namirnica. Ako svaki dan tijekom godine pojedemo jednu porciju graha, to oslobađa istu količinu stakleničkih plinova kao da vozimo auto 150 kilometara. Usporedbe radi, ako svaki dan tijekom jedne godine pojedemo porciju junetine, to oslobađa istu količinu stakleničkih plinova kao da vozimo auto nevjerojatnih 11.580 kilometara.

Pročitajte više