Pizzeria u Novom Zagrebu je najljepša u kojoj smo ikad bili. I pizze su im top

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

BUDUĆI da ulazim u završnu fazu slaganja svojih lista i preporuka pizzerija po gradovima, odlučio sam neke pizzerije posjetiti ponovo. Jedna od takvih pizzerija je i Mrs. Fogg (Ul. Karla Metikoša 2b, 10010 Zagreb). U biti, o ovoj pizzeriji nisam dosad napisao izdvojen osvrt zato što sam nakon prvog posjeta bio previše zbunjen i doslovno nedorečen. Prostor ove pizzerije toliko je neobičan da mi je odvukao kompletnu pažnju pa samu pizzu nisam, iskreno govoreći, uopće ispravno doživio.

Broj jedan po uređenju

Mrs. Fogg je uređen doslovno spektakularno i uvjerljivo je najbolje uređena pizzerija od svih pizzerija koje sam dosad posjetio. Bez obzira na bečki Via Toledo, napuljski 10 Diego Vitagliano i slične europske pizzerije lijepih interijera, Mrs. Fogg je meni osobno broj jedan. Cijeli je prostor uređen u stilu popularnog steampunka, supkulture i pokreta nastalog osamdesetih godina.

Steampunk je prvenstveno vezan uz industrijsku revoluciju i tadašnje izume poput parnih brodova i parne lokomotive. Steampunk je ujedno i potkategorija znanstvene fantastike koju su obilježila djela Julesa Vernea, ponajprije Put oko svijeta u 80 dana. Očito je tako nastalo i ime pizzerije.

Glavni junak Puta oko svijeta u 80 dana zove se Phileas Fogg. Upravo su veliki šank i svi ostali detalji koji ispunjavaju interijer vezani uz to razdoblje te čine interijer Mrs. Fogga naprosto spektakularnim.

Mortadela, ali malo drukčija

Iako me i ovaj put interijer ostavio bez daha, odlučio sam se koncentrirati na pizzu, pa sam na nešto kasniji ručak došao s pojačanjima koja vole pojesti dobru pizzu. Naručili smo Šunku, Peperoni, Margheritu Pesto Genovese i Mortadelu Tartufi, moju omiljenu koja je ovdje ipak malo drugačija, s obzirom na to da je umjesto klasične mortadele u nadjevu jako fina mortadela od vepra s tartufima.

Kad sam prvi put spominjao pizzu koju sam probao u Mrs. Foggu, napisao sam kako to nije napoletanski tip pizze. I definitivno nije. Mrs. Fogg ima vlastitu recepturu i način pripreme tijesta. Tijesto je izvrsno, fine teksture i još boljeg okusa. Rubovi su nešto deblji i izdignuti, a sredina je tanka, ali puno čvršća od sredine klasičnih napoletana.

Krišku bez problema možete saviti i jesti jednom rukom. Budući da su rubovi poprilično hrskavi i zrnate teksture, pomislio sam da tijesto prije pečenja razvlače u kukuruznom brašnu ili semolini, ali to ovdje ipak nije tako. Naime, nije mi vrag dao mira pa sam se raspitao i saznao kako su takvi rubovi nastali isključivo zbog načina pripreme tijesta i izuzetno dugog perioda fermentacije koji traje od sedam do deset dana.

Mrs. Fogg ima vlastitu recepturu i originalan, ali istovremeno poprilično dug, složen i vrlo zahtjevan proces fermentacije. Upravo zato me ovo tijesto podsjetilo na tijesto kakvo ima Ruspante, jedna od najboljih hrvatskih pizzerija. Mrs. Fogg pravi tijesto koje će se svidjeti doslovno svima. I onima koji vole napoletane, ljubiteljima romana, ali i ljubiteljima klasičnih old school pizza.

Cijene baš ok

Pizze su velike i zasitne, ali ne preslane i poprilično lagane. Nadjevi svojom kvalitetom prate kvalitetu tijesta.

U ponudi je petnaestak pizza, a cijene se kreću od 7 eura, koliko košta Marinara, pa sve do 14.50 eura, koliko treba izdvojiti za onu najskuplju - Mortadelu Tartufi. Margherita je 8.60 eura, a većina ostalih pizza između 10 i 12 eura.

Osim moje pizze s mortadelom od vepra s tartufima, najviše nam se svidjela Margherita Pesto Genovese i to ponajviše zbog vrlo finog umaka od bosiljka koji i vizualno i okusom dominira ovom pizzom.

Malo nedostataka za kraj

Mrs. Fogg nas je još jednom ugodno iznenadio i vrhunskim ambijentom i jako dobrim pizzama čije je tijesto posebne teksture puno jači adut od samih nadjeva.

Jedino je šteta što Mrs. Fogg nije smješten na nekoj boljoj i atraktivnijoj lokaciji s većim vlastitim parkingom. Ovako se odlična kvartovska pizzerija nalazi u pomalo hladnom i besprizornom okruženju kojim dominiraju dva velika trgovačka centra. Srećom, imaju i dva velika parkinga od kojih smo i mi jedan iskoristili za parkiranje.

Ono što je mene možda malo zasmetalo je nedostatak i skoro nikakav izbor kvalitetnijih craft piva koja bi se odlično uklopila uz sve pizze koje u ponudi ima ova pizzerija.

Bez obzira na taj mali nedostatak, Mrs. Fogg je pizzerija spektakularnog interijera, ugodne atmosfere, odlične pizze i srdačnog, simpatičnog i profesionalnog osoblja, koja će zasigurno zauzeti sam vrh svih mojih TOP lista i preporuka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.